Chcę kupić Lancera! - Zasadzam się na tego Lancera X 1,8 LPG - doradźcie! please
picek - 24-01-2016, 17:17 Temat postu: Zasadzam się na tego Lancera X 1,8 LPG - doradźcie! please Czarny piękny Lancer. Fabrycznie dostosowany do lpg. Rocznik 2011, 73000 km. Rozmawiałem z właścicielem, jest już w drugich rękach.
Co mnie zastanawia: jak sprawdzić, że jest on przystosowany do gazu (bifuel)??, czy to nie dziwne, że 5- letnie auto jest już w drugich rękach? Jak sprawdzić, czy obecny właściciel - os. pryw. nie kupiła go w komisie? Na co zwrócić uwagę sprawdzając prawdziwość przebiegu?
http://otomoto.pl/oferta/...m-ID6yeach.html
Pomóżcie, doradźcie.
BTW - mam też Lancera poprzedniej wersjiz 2005r., 2,0 z gazem do sprzedania, po lekkim spotkaniu z dzikiem. Jeszcze go blacharz nie robił, ale już mam części - może ktoś chce kupić jeszcze przed naprawą?
Zapraszam.
RalfPi - 24-01-2016, 17:47
pytanie kiedy był 1 właściciel - jeżeli produkcja 2011 i gość kupił po roku i jeździ od 2012.. to może chce sprzedać i wymienić na coś lepszego.
Tą kwestię należy sprawdzić porządnie (nie na słowo).
Cena trochę wysoka jak dla mnie.. Dorzucisz 20kzł i masz nówkę z salonu. Trochę mało stracił na wartości jak na auto z drugiej reki.
picek - 24-01-2016, 17:53
Sprawdziłem na www.historiapojazdu.gov.pl i wychodzi, że najpierw miały go 2 firmy, a obecny właściciel kupił go w lipcu 2015r i już chce go sprzedać! Z kolei pierwszy rejestrowany przebieg z kwietnia 2015r wynosi 51009 km. Dziwnie równa liczba, gdyby nie ta dziewiątka.
Chyba trzeba odpuścić...
Co sądzicie?
juar_78 - 24-01-2016, 20:38 Temat postu: Re: Zasadzam się na tego Lancera X 1,8 LPG - doradźcie! plea
picek napisał/a: | Czarny piękny Lancer. Fabrycznie dostosowany do lpg. Rocznik 2011, 73000 km. Rozmawiałem z właścicielem, jest już w drugich rękach.
Co mnie zastanawia: jak sprawdzić, że jest on przystosowany do gazu (bifuel)??, czy to nie dziwne, że 5- letnie auto jest już w drugich rękach? Jak sprawdzić, czy obecny właściciel - os. pryw. nie kupiła go w komisie? Na co zwrócić uwagę sprawdzając prawdziwość przebiegu?
http://otomoto.pl/oferta/...m-ID6yeach.html
Pomóżcie, doradźcie.
BTW - mam też Lancera poprzedniej wersjiz 2005r., 2,0 z gazem do sprzedania, po lekkim spotkaniu z dzikiem. Jeszcze go blacharz nie robił, ale już mam części - może ktoś chce kupić jeszcze przed naprawą?
Zapraszam. |
Tak z innej boczki. Bo też mam Lancera CS 2.0 z LPG. Nie boisz się, że Lancer X 1.8 będzie mniej dynamiczny niż stare porządne 2.0 4g63?
multikos - 24-01-2016, 20:54
picek napisał/a: | l kupił go w lipcu 2015r i już chce go sprzedać!
Co sądzicie? |
To przecież może być leasing, czyli po leasingu właściciel/użytkownik jedynie go wykupił od firmy leasnigowej i teraz chce sprzedać.
JCH - 24-01-2016, 21:27
picek napisał/a: | Jak sprawdzić, czy obecny właściciel - os. pryw. nie kupiła go w komisie? | Poprosić o skan / zdjęcie Karty Pojazdu i dokumenty na podstawie, którego został zakupiony (umowa / faktura).
picek - 24-01-2016, 22:09
Tak z innej boczki. Bo też mam Lancera CS 2.0 z LPG. Nie boisz się, że Lancer X 1.8 będzie mniej dynamiczny niż stare porządne 2.0 4g63?
... No tak słyszałem, że jest inna dynamika, że trzeba go mocno kręcić na obroty..., ale mój Lancer już trochę wysłużył... 250 tys. km...
[ Dodano: 02-02-2016, 16:31 ]
Byłem w salonie na jeździe próbnej nowym miśkiem 1,6, ale ciekawsze były rozmowy z dealerem. Okazuje się, że wycofali silniki 1,8 ponieważ już nie spełniają norm spalania Euro 6, następnie wycofali się z przystosowania fabrycznego silnika do gazu, ponieważ nawet te z utwardzanymi gniazdami zaworów również nie spisują się dobrze. Generalnie bryndza... no chyba, że do lancera założyć gaz z ciekłą fazą wtrysku. edit Jeśli dużo się jeździ i nie ma swojej firmy na wydatki paliwowe, to pozostaje jakaś skoda z gazem albo zgoła peugeot 301 klasy budżet.. taczka
tyku - 02-02-2016, 16:36
picek napisał/a: | nawet te z utwardzanymi gniazdami zaworów również nie spisują się dobrze. | Na forum panują odmienne opinie.
picek napisał/a: | Byłem w salonie na jeździe próbnej nowym miśkiem 1,6, |
I jak było, bo jakoś nic nie napisałeś konkretnego
picek - 02-02-2016, 17:32
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, czyli nic nowego, bo poprzedni model też jeździ fajnie. Trochę brakuje mu mocy, i rzeczywiście trzeba go wkręcać na obroty. Ciekawe jak jest z silnikiem 1,8? Myślę, że jednak trochę lepiej...
Zaś co do zasilania gazem, kolega miał lancera 1, 8 bez przystosowania do gazu , to musiał szybko wymienić głowicę... nie wiedział, że trzeba regulować zawory ręcznie
tyku - 02-02-2016, 18:50
picek napisał/a: | kolega miał lancera 1, 8 bez przystosowania do gazu , to musiał szybko wymienić głowicę... nie wiedział, że trzeba regulować zawory ręcznie | Jak się kupuje samochód z gazem lub zakłada instalację gazową, to wypada się dowiedzić jak serwisować auto, aby nie był przykrych niespodzianek.
Zapraszam do tematu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37991
marcink - 02-02-2016, 19:27
picek napisał/a: | następnie wycofali się z przystosowania fabrycznego silnika do gazu, ponieważ nawet te z utwardzanymi gniazdami zaworów również nie spisują się dobrze. |
Z tego co można wyczytać z forum, dużo osób ma zamontowane LPG w 1.8 i robi nimi słuszne przebiegi. Być może opinia pana z salonu dotyczyła silnika 4j10 (140km SOHC), który jakoś po 2011 zastąpił 4b10 (143km DOHC, w którym zdaje się jest mniej zabawy przy regulacji luzów zaworowych). Podejrzewam, że gdyby nie normy emisji spalin, to sam bym teraz miał 4b10 albo i 4b11 pod maską.
Golotheman - 03-02-2016, 07:03
Nie ma co wierzyć w opinie "Panów z salonu". Im zależy na tym, by zrobić jak najmniej za jak najdrożej. Dobrego mechanika warto mieć w rodzinie . Ale przyznam się, że jednak opinie o bezawaryjności w jeździe na gazie są w jakimś sensie wartościowe. Lancer dobrze nadawałby się do gazowania, gdyby nie te przeklęte szklanki...
Marcino - 03-02-2016, 08:48
Cytat: | Lancer dobrze nadawałby się do gazowania, gdyby nie te przeklęte szklanki |
Ale to temat do ogranięcia i to pewnie niekoniecznie w serwisie.
Mam takiego Lancerka na oku w niemczech i gościu piszę ze jest wąłsnie po serwisie popychaczy.. zastabawiam się bo tani nie jest, ale czy wersje w DE były z lepszymi głowicami?
http://www.mobile.de/pl/S.../218980735.html
Ewentulanie ten...
http://www.mobile.de/pl/S.../221043180.html
|
|
|