To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Galant 2.5 V6 LPG Avance 1998 r. Wrocław

krywdzik - 26-01-2016, 13:35
Temat postu: [EAx 97-04] Galant 2.5 V6 LPG Avance 1998 r. Wrocław
Jako, że przy poprzednim ogłoszeniu kolega mnie trochę zaniepokoił dodatkowymi kosztami znalazłem jeszcze coś takiego

http://olx.pl/oferta/mits...html#97332a38b2

Galant 2.5 V6 163KM
Skrzynia: Manual
Rok: 1998
- Instalacja Gazowa Sekwencyjna STAG od 2012 (przejechane ok. 40 tys)
- Przegląd: 07.01.2017
- Ubezpieczenie OC: czerwiec 2016

Samochód posiadam od 2012 roku, wcześniej używany przez znajomego z pracy, on sprowadził auto do Polski.
Samochód w ciągłej eksploatacji, naprawiany na bieżąco.
Zalety auta
- oszczędny: LPG, tanie części np. silnik za 500-600zł, bardzo mała awaryjność starego japończyka,
- dynamika: 2,5 V6, manualna skrzynia biegów, obniżone i twardsze zawieszenie,
- komfort: rozmiar auta oraz dodatki -> automatyczna klima, podgrzewane fotele, tempomat, pełna elektryka, czujniki cofania.
- ponadczasowy wygląd: to oczywiście jest rzecz gustu, ale często spotykam się z pochlebnymi komentarzami na temat „spojrzenia” galanta, uroku dodają światła z soczewkami i żarówkami XENON
- brak poważnej kolizji: auto nie uległo poważnej kolizji, nie jest przestawione itd. Mój poprzednik miał parkingową stłuczkę. Za moich czasów kilka przykrych niespodzianek na parkingu kiedy ktoś otarł zderzaki.
- utrzymane w działaniu wyposażenie: jak na taki wiek auta często sporo rzeczy nie działa, w tym aucie elektryka wnętrza działa, klima działa, podgrzewanie foteli działa, czujniki parkowania działają, nawet podświetlenie kokpitu zostało wymienione i wszystkie „ikonki” świecą.

Wady auta
- wiek: zużycie elementów z tym związane, popychacz lekko cyka
- rdza: pojawia się na nadkolach. W niewielkim stopniu, ale jest.
- źle dobrany kolor przy instalacji pakietu Avance przez co kilka elementów jest w jaśniejszym odcieniu szarości, co jest widoczne zwłaszcza kiedy auto jest czyste. Jak również ogólne niedoskonałości powłoki lakierniczej wynikające z wieku.

Wyposażenie i dodatki
- Podgrzewane fotele
- Elektrycznie regulowane fotele
- Skórzana tapicerka
- Tempomat
- Światła soczewkowe
- Światła ksenonowe
- Kontrola trakcji TCL
- Klimatyzacja automatyczna
- Elektryczne szyby x4
- Elektryczne lusterka
- Czujnik parkowania tył
- Centralny zamek z pilotem
- Autoalarm
- Radio ALPINE z USB i AUX, mp3 i inne formaty
- Głośniki Pioneer przód, tył oryginalne.
- Subwoofer - Aktywna tuba basowa
- Podłokietnik skóra
- Zegary HC
- Pakiet Avance
- Obniżone zawieszenie H&R
- Alufelgi 17cali w kolorze Tytan
- Dwa komplety opon: Lato -> Dunlop, Zima - Continental
- 4 poduszki powietrzne
- czerwone podświetlenie przycisków kokpitu

Oryginalnie bez pakietu Avance, posiadam oryginalne zderzaki listwy i grilla, mogę dorzucić w cenie.
Sprzedaje ponieważ odłożyłem na godnego następce.
W razie pytań proszę o telefon

Bardzo proszę o opinię co sądzicie o tym egzemplarzu.

pozdrawiam

Hugo - 26-01-2016, 14:28

Za 6000 zł kupisz kupę złomu, a nie Galanta do jazdy. Jeszcze z LPG i 6000 zł gdzie instalacja kosztuje ok. 3500 zł. Masakra.

Auto jest stare, więc teoretycznie nie moze wiele kosztować, ale... cena zakupu, a koszty utrzymania to coś zupełnie innego. Ma wielowahaczowe zawieszenie, hamulce lubią sprawiać problemy, no i korozja w starszych rocznikach będzie bardziej rozwinięta. Niestety remonty blacharskie i lakiernicze należą do najdroższych, a gdzie reszta części, które do najtańszych nie należą?

krywdzik - 26-01-2016, 14:44

Czyli tak realnie patrząc ile potrzebuję kasy aby był sens rozglądania się za jakimś galantem ?
Hugo - 26-01-2016, 18:56

Z dychę potrzebujesz.
obcy87 - 26-01-2016, 21:05

jak chcesz mogę z kumplem podjechać zobaczyć. pisz na fb na grupie Kalant Klub lub Fap Galant. Tomasz Gola :)
krywdzik - 26-01-2016, 21:41

obcy87 napisał/a:
jak chcesz mogę z kumplem podjechać zobaczyć. pisz na fb na grupie Kalant Klub lub Fap Galant. Tomasz Gola :)

Jak możesz zobaczyć to będę wdzięczny. Wiem, że może się to wydawać dziwne ale nie posiadam profilu na FB (tak da się żyć bez tego ;p).
Fajnie jakbym mógł usłyszeć jakąś opinię (mam tam jednak 300 km w jedną stronę ;) )
Gdybyś coś wiedział pisz na PW lub na raistlin1711@gmail.com

pozdrawiam

obcy87 - 28-01-2016, 06:08

Jezeli nie masz konta to proponuje wejść od kogoś bo rozwinął się temat o tym gruzie :P zdjęcia podesle później ale odpuść jak chcesz miec auto ma dlugo. No chyba ze masz 10k to inna sprawa. Popychacz klepie ale tragedii nie ma. Tylne reparaturki tragedia,kielichy chyba wujek Staszek w garażu robił po 0,7,pakiet avance trzyma się chyba na taśmie klejącej,lampy nawet dobrze zrobione,zawieszenie twarde i trzeszczy. Podloga juz zaczyna sie sypac na wysokosci zbiornika( co jest dziwne).Nie jechałem nim nawet bo to co zobaczyłem zdyskwalifikowało go ma starcie. A i jeszcze po chwili zaczął na obrotach skakać jak dziwka w pokrzywach. Powiedzial za z ceny zejdzie ale i tak to co musisz zrobic na juz to w sumie jakieś 10k
Hugo - 28-01-2016, 09:13

obcy87 napisał/a:
lampy nawet dobrze zrobione
Widać, że soczewki są "Made in deejay" :wink: więc robota OK.
Tak poza tym to niezły trup, już na zdjęciach wygląda tragicznie, więc w rzeczywistości musi być nieźle...

Dario1986 - 28-01-2016, 09:20

krywdzik napisał/a:
Czyli tak realnie patrząc ile potrzebuję kasy aby był sens rozglądania się za jakimś galantem ?

ja kupiłem za 10700 + 3tys LPG + 600 ubezpieczenie + 750 rejestracja + 500 opony + 300 serwis olejowo- filtrowy + 30 naciągnięcie paska od alternatora + 50 nowe wycieraczki.
łącznie 16 tys.
i jest ogarnięty :)
natomiast starego 2,0 sprzedałem za 4700, ktoś wsadzi 2-3 tys i jeszcze pojeździ kolejne setki km:)

Hugo - 28-01-2016, 10:12

Dario1986, a wymiana rozrządu gdzie? Konserwacja podwozia i nadkoli żeby za 2 lata dziur nie miał?
Dario1986 - 28-01-2016, 11:43

Rozrząd był wymieniany w Szwajcarii przy przebiegu 221 tkm (paski wyglądają na nowiusieńkie), są na to kwity z ASO, kolejna wymiana przy 309 tkm, Ma zrobione nadkola i zakonserwowane podwozie :) oraz bardzo zdrowe kielichy, jest dosłownie i mautki nalot o średnicy może z pół centymetra... a kielichy są Ori, nie były robione :) . Bagar podłoga- fabryczne spawy i ani kropelki rudej.

jedyne co mam do zrobienia to wymiana plecionki na wydechu, ale o tym że jest przetarta/miejscami rozerwana wiedziałem jak go kupowałem i własnie nadszedł jej czas.

i9i - 28-01-2016, 14:26

obcy87 napisał/a:
Podloga juz zaczyna sie sypac na wysokosci zbiornika( co jest dziwne).
To akurat nie jest dziwne. Tam zawsze błoto wisi i ciężko je wymyć. Tu nie samo auto jest problemem a budżet. Z 6 tysiącami nie bierze się Galanta, bo nawet jak jest w zadowalającym stanie to lada moment pochłonie dwa razy tyle i jego stan nie poprawi się diametralnie. To auto dla zapaleńca. W te zadbane zostało wrzucone tyle kasy, że albo ktoś nimi jeździ aż zdechnie na amen albo sprzedaje pod wpływem impulsu, który nie trwa długo. Co do FB to kolega, który zaproponował oględziny broni auta jak lwica młodych, czego komentować nie trzeba. Aha i jak się szuka taniego auta to nie ma co liczyć na innych. Na własne oko trzeba stwierdzić czy się temat udźwignie.
obcy87 - 28-01-2016, 14:28

Oto fotki srebrnej strzały :)

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

Uploaded with fotem.pl

[ Dodano: 28-01-2016, 14:34 ]
i9i napisał/a:
Z 6 tysiącami nie bierze się Galanta, bo nawet jak jest w zadowalającym stanie to lada moment pochłonie dwa razy tyle i jego stan nie poprawi się diametralnie.

Ej, ja dałem 7,5K za ELEGANCE w kombi 2001r 2,0 z LPG w czerwcu i do dzisiaj tylko rozrząd, olej i żarówkę w schowku na leda zmieniłem.

Kumpel za 7,6 kupił w grudniu Sporta V6 z LPG i robił to samo co ja ( podstawy) Na wiosnę czeka nas konserwacja po swojemu i mnie może jak będę chciał reperaturka. Więc nie mówcie że za 6 czy 7 koła nie można kupić dobrego Gala. Fakt,szukaliśmy dłuuuuuuuuuuugo bo nie było ciśnienia ale da sie. Trzeba chcieć :)

dmi - 28-01-2016, 15:13

z tymi spawami na kielychach to jakiś żart ? :lol:
Hugo - 28-01-2016, 15:18

Ale szrot.