[04-13]Colt CZx - [CZX 04-XX] NOWY CZ3 1.3 - zamiana felg 15'' na 14''
Anonymous - 01-03-2007, 10:02 Temat postu: [CZX 04-XX] NOWY CZ3 1.3 - zamiana felg 15'' na 14'' Witajcie!
Kupuje nowego CZ3 - dealer zaproponowal mi zamiane fabrycznych stalowych felg 15'' na 14'' - co wg dealera oplaca sie ze wzgledu na ekonomicznosc i komfort jazdy (tansze opony zimowe, lepsza amortyzacja na wybojach)
Prosze o Wasze zdanie na temat takiej zamiany
Lukasz
Bartek - 01-03-2007, 11:31
Skoro dealer tak uważa... nie będę się kłócił.....
Fakty są proste - jeżeli hamulce się mieszczą, to 14 będą tańsze, lepiej tłumiące nierówności, ALE - mniej stabilne na zakrętach.
Anonymous - 01-03-2007, 13:44
Zrobiłbym tak, ale tylko pod warunkiem, że stalówki 14 bedą do opon zimowych (195/50/15 faktycznie na trudne warunki zimowe są trochę za szerokie - trochę jezdziłem w górach w tym roku na takim zestawie i drugi raz kupiłbym wezsze zimowki)
Natomiast jezeli planujesz miec jeden komplet felg na caly rok - bez zastanowienia bierz 15". Zestaw 195/50/15 naprawde fajnie sie spisuje wiosną/latem/jesienią (no chyba że jezdzisz tylko i wyłacznie po dziurawym miescie)
Pozdrawki
Anonymous - 01-03-2007, 14:14
Dzięki za opinie, samochód planuję w 80% do jazdy po mieście a 20% przebiegu będę robił na trasach (głównie w lecie, czasem w zimie). Raczej nie myślałem żeby mieć 2 zestawy felg, bo nigdy mi się nie chciało dźwigać takich ciężarów ze schowka a poresztą wydaje mi się że lepiej jest tak chłopcy raz na pół roku mi dokładnie przeważą i sprawdzą koła.
Czyli na razie jest tak, że 195/R15 w stosunku do 175/R14 przy założeniu że mam jeden komplet felg:
- gorzej się sprawdzają w zimie
- lepiej się sprawdzają na zakrętach
- gorzej na mokrym (?)
- są twardsze
- droższe w eksploatacji
- ładniejsze wizualnie (?)
Dobrze to podsumowałem ? Na razie mi wygląda na to, że główną wadą opon 15'' nie jest rozmiar felg, tylko szerokość opony - która im więcej tym gorzej ? A już najgorsze opony ma CZT - bo najszersze ?
Anonymous - 01-03-2007, 17:19
hehe, to nie jest tak ze czym szerzej tym gorzej, a wrecz przeciwnie w wiekszosci syt drogowych zdecydowanie lepiej jezdzi auto z szerszymi oponami (lepsze trzymanie). moze faktycznie na sliskim (szczegolnie zima) jesto gorzej bo mniejszy nacisk punktowy.
kwestia w tym ze dajac szersza opone od razu musisz zmniejszyc jej profil (wysokosc) zeby zachowac wymiary kola (jezeli zalozysz 14tki to bedziesz mial 175/65/14, w 15tce bedzie to 195/50/15). a zatem generalnie na takiej oponie 195/50/15 (na prostych odcinkach) jazdzi sie troche mniej komfortowo, bardziej czuc dziury i nierownosci. za to zdecydowanie poprawia trzymanie auta w zakretach i szybkich lukach.
pamietaj tez o tym, ze 195/50/15 to nie jest nic nadzwyczajnego w tym aucie - tzn producent przewidzial taki rozmiar kola i opony do tego modelu i tyle. jezeli chodzi o koszty to faktycznie opony 14tki kupisz taniej, ale w sumie roznicy nie ma wielkiej (tym bardziej ze kupujesz na pare sezonow)
tak wiec ja optowalbym za 15tka;)
oczywiscie zrobisz jak zechcesz;), ew pamietaj ze jezeli jednak wybierzesz 14" mozesz cos tam targowac z ceny (w koncu dostaniesz tansze opony i kola;)
pozdro
Anonymous - 02-03-2007, 08:49
Sklaniam sie wlasnie do 15'' - glownie dlatego ze takie przewidzial producent - dzieki za opinie
|
|
|