To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Duże spalanie - analiza spalin

kujek - 28-01-2016, 19:08
Temat postu: Duże spalanie - analiza spalin
Witam Panowie,

Ostatnio mój Lancer 1.6 benzyna zaczął palić 12l benzyny/100km. (na gazie narazie nie jeżdzę). Normalne spalanie było zawsze w granicach 8l/100km. Pojawił się problem z odpaleniem przy mrozie to mu wymieniłem czujnik płynu chłodzącego. Pierwsze 100km po wymianie było normalne 8l/100 a później w miarę wzrostu przebiegu ok 300km wrócił do dużego spalania. Zrobiłem więc analizę spalin:
CO = 0,045 %
CO2 = 11,48 %
O2 = 5,94 %
HC = 11 ppm
lambda = 1,352.
Diagnosta wskazał zbyt bogatą mieszkankę paliwową. Lambdy były sprawdzane u dwóch mechaników komputerowo i każdy powiedział że są ok. Dlatego dziwi mnie ten wynik. Poza tym sprawdziłem szczelność układu wydechowego i nigdzie nie ma najmniejszej dziurki. Zamówiłem sonde ale martwię się że problem siedzi gdzieś głębiej.
Proszę o pomoc ewentualne rady co to może byc ?

robertdg - 28-01-2016, 20:00

Masz duzo tlenu w spalinach a zatem i wysoką lambde, zacznij od profilaktyki układu zaplonowego, świece, fajki, kable, kontrola cewek zaplonowych
kujek - 28-01-2016, 21:41

Świece, kable, filtry są nowe. Pozostają cewki i fajki. Jak je sprawdzić? Czy dalsza jazda może negatywnie wpłynąć na układ wydechowy mam tu namyśli katalizator ? Czy istnieje ryzyko pojawienia się innych negatywnych efektów ciągłej eksploatacji?
robertdg - 29-01-2016, 07:58

Może mieć, nie można tez wykluczyć, że nowe częsci są dobre (niektóre zamienniki to już w pudełku "brzydko pachną"). Cewki i fajki głownie można sprawdzić czy na złaczach nie są pokorodowane (obnizo to jakośc iskry), dodatkowo w cewkach można pomierzyć uzwojenia i sprawdzić czy nei wystepują przebicia. Proilaktycznie zaproponowałbym pomiar kompresji
kujek - 29-01-2016, 12:03

Kompresja także była robiona wszystko jest wzorcowe.
cobretti - 10-08-2016, 16:23

Kolego czy problem spalania rozwiązałeś?