Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z komputerem?
Fanel - 01-02-2016, 14:02 Temat postu: [Cari 1.6] Problem z komputerem? Dziś spotkała mnie dziwna sytuacja i sam nie wiem z czym może mieć związek, dlatego proszę o jakieś podpowiedzi/nakierowanie na przyczynę.
Rano otworzyłem samochód z pilota, następnie po przekręceniu stacyjki zresetował się licznik tymczasowych kilometrów. Wydało mi się to trochę dziwne więc po przejechaniu 5 km zatrzymałem się, wyjąłem kluczyk, odczekałem chwilę i znów przekręciłem kluczyk w stacyjce(na drugie położenie, dające prąd), licznik znów się zresetował.
To co zauważyłem to to, że nie mogę też przełączyć się z licznika A na B. Inne rzeczy typu: temperatura, spalanie, godzina działają dobrze. Po wyjściu z samochodu ku mojemu zaskoczeniu nie mogłem zamknąć samochodu z pilota - teraz nie działa zarówno otwieranie jak i zamykanie.
Pomyślałem, że odłączę na chwilę akumulator i wszystko wróci do normy po resecie komputera, ale niestety nic się nie zmieniło.
Model: Carisma Rok: 2002 Silnik: 1.6 Moc: 103KM
rasiak1980 - 02-02-2016, 08:11
teraz to okres kiedy elektryka siada, w aucie dużo wilgoci ze śniegu i śniedzieje wszystko powyciągaj i powpinaj każdy jeden bezpiecznik. jak nie pomoże to spróbuj od minusa w akumulatorze ( tylko nie pomyl z plusem) pociągnąć kabel do karoserii wygląda to na słabą masę, możesz użyć taki kabel jak do odpalania auta żeby tylko obadać, jak to nie będzie to, to prawdopodobnie gdzieś w skrzynce z przekaźnikami są zimne luty, ale pierwsze posprawdzaj przekaźniki i bezpieczniki .
Fanel - 13-02-2016, 10:21
Nie jak to się stało, ale trzy dni temu problem sam się rozwiązał i wszystko wróciło do normy. Jeśli sytuacja się powtórzy wtedy zacznę dochodzenie w tej sprawie :) Dzięki za pomoc :)
rasiak1980 - 13-02-2016, 19:13
no to pewnie były to gdzieś zasniedziałe wtyki nastepnym razem po prostu po kolei powyciagaj i powkładaj wszystko sprawdz czy nie dostaje sie woda do skrzynki z bezpiecznikami
|
|
|