To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Prosba o pomoc :) - wycena auta.

velkhor - 01-02-2016, 22:25
Temat postu: Prosba o pomoc :) - wycena auta.
Na początek witam serdecznie wszystkich :) .

Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem Lancerka, niestety niedawno trzask, prask, bum i niewiele z niego zostalo. W każdym razie fura bezpieczna (bo przecież do was pisze). Ale wracając do tematu czy ktoś z was dysponuje dostępem do wycen INFO-EXPERT. Mam wrażenie ze ubezpieczyciel kolokwialnie chce mnie orżnąć.

Być może jeszcze ktoś dysponuje cennikami Lancerkow z 2010 roku również będę wdzięczny.

Za wszelka pomoc z góry dzięki.

marcink - 01-02-2016, 23:16

Pytanie czy z wyceną, którą podesłał ci ktoś na forum cokolwiek zdziałasz. Nie ma się co łudzić, że rzeczoznawca zatrudniony w prywatnej firmie wyceni szkodę nakorzyść twoją, a nie pracodawcy. Możesz poprosić o wycenę certyfikowanego rzeczoznawcę z pzmot na przykład, który dostarczy ci konkretną dokumentację. Z czymś takim możesz mieć większe szanse udowodnienia faktycznej wartości auta/szkód.
brylekVFR - 02-02-2016, 12:16
Temat postu: Re: Prosba o pomoc :) - wycena auta.
velkhor napisał/a:
Mam wrażenie ze ubezpieczyciel kolokwialnie chce mnie orżnąć

Dla czego tak sądzisz? Napisz coś więcej.

tyku - 02-02-2016, 13:16

velkhor napisał/a:
Być może jeszcze ktoś dysponuje cennikami Lancerkow z 2010 roku również będę wdzięczny.

Dzwoń do jakiejkolwiek firmy ubezpieczeniowej i zaraz będziesz wiedział ile jest wart twój samochód. Mój z 2010r 1.8L benzyna-invite, niestety warty tylko 30300 zł na dzień 18.01.2016r.
Firmy już tak mają w standardzie zaniżanie odszkodowania. Potem trzeba walczyć u rzecznika lub w sądzie. :(
Powodzenia.

brylekVFR - 02-02-2016, 16:53

Nie trzeba zgadzać się z Ich wyceną, odwołując się czasami wystarczy podeprzeć się na portalach ogłoszeniowych.
multikos - 08-02-2016, 13:47

W jakimkolwiek punkcie ubezpieczeniowych uzyskach inforamcje o wartości auta. Możesz też spróbować je ubezpieczyć (samo podejście) a wiele portali poda Ci wycenę samochodu. Ceny podane przez ubezpieczycieli do ubezpieczenia są raczej wiarygodne - w momencie ubezpieczenia im nie zależy aby zaniżać wartość samochodu...
apg2312 - 08-02-2016, 14:01

brylekVFR napisał/a:
czasami wystarczy podeprzeć się na portalach ogłoszeniowych

To nic nie da. Bo jakiś konkretny model auta może być wystawiony przykładowo za 1000 albo za 20000 zł.
Poza tym, ubezpieczalnie (jak i Urząd Skarbowy) mają swoje cenniki.
Jedynym wyjściem jest wycena dokonana przez niezależnego rzeczoznawcę/biegłego.

multikos - 08-02-2016, 14:26

Te książeczki u agentów ubezpieczeniowych (eurotax - tak to się chyba nazywa) bazują przecież również na cenach transakcyjnych...
brylekVFR - 08-02-2016, 17:10

Kiedyś walczyłem z ubezpieczalnia jak tesciu miał szkodę. Odwołując się od ich wyceny, musiałem pokazać im kilka aukcji z z identycznym pojazdami, nie zgodzili się z taką formą i wstawiłem "wrak" na aukcję i wtedy przyjęli wartość jako cena osiągnięta na aukcji.