To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS3A 1.6] Po wymainie kabli wysokiego napięcia nie odpala

technics - 04-02-2016, 19:56
Temat postu: [CS3A 1.6] Po wymainie kabli wysokiego napięcia nie odpala
Twa dni temu jechałem samochodem i nagle pojawiły się lekkie szarpnięcia. Po chwili zapaliła się kontolka check engine. Po podłączeniu komputera wyskoczył błąd: P0301 Misfire Detected - Cylinder 1. Sprawdziłem kable i okazało się, że ten od pierwszego cylindra jest nadgryziony (podsprejowałem mgiełką wodną i było widać wyraźnie przeskakującą iskrę). Kupiłem więc nowe kable NGK RC-EM1202 0347 (okazały się być o kila cm dłuższe ale reszta dobrze pasowała).

Próbuje więc odpalić samochód a tu nie zaskakuje- rozrusznik kręci ale nie może zapalić. Zaizolowałem stare i ponownie je podłączyłem jednak w dalszym ciągu nie odpala. Co może być nie tak?

Zaznaczam, że wszytsko podłączyłem tak jak wcześniej (specjalnie robiłem zdjęcie).

Bizi78 - 04-02-2016, 20:05

Może świece zalałeś kręcąc rozrusznikiem :? .
robertdg - 04-02-2016, 20:05

Wrzuć zdjęcie jak podpiąłeś kable
Zawsze możesz podpiąc skaner OBD i sprawdzić czy ECU rejestruje jakieś błedy ;-)

technics - 04-02-2016, 21:24

Tak wyglądają nowe kable:

robertdg - 04-02-2016, 21:38

Wygląda OK, ale czy te wtyki są napewno dobrze dociśnięte :?:
technics - 06-02-2016, 08:35

Ok, udało się odpalić dnia następnego (było ciężko ale zaskoczył). Zapomniałem wcześniej dodać że akumulator był odłączony kilka razy przy wymianie kabli (akurat musiałem wyczyścić w jego okolicy). Jak później doczytałem po każdym odłączeniu aku należy przeprowadzić adaptację obrotów.
Bizi78 - 06-02-2016, 09:51

technics napisał/a:
Jak później doczytałem po każdym odłączeniu aku należy przeprowadzić adaptację obrotów.

Ale adaptacja nie ma nic wspólnego z brakiem możliwości odpalania :wink: .
Adaptacja uczy tylko ECU wolnych obrotów.
Pewnie tak jak napisałem wcześniej były zalane świece 8) .