To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - pojemność baku vs komputer

Anonymous - 01-03-2007, 15:15
Temat postu: pojemność baku vs komputer
Czy ktoś mnie oświeci o co w tym chodzi?

Przedwczoraj dojechałem do stacji, mając na liczniku w komputerze 80km do przejechania, włałem do baku 63litry i mi wyskoczyło 514km. Cos mi tu się nie kalkuluje, może komputer zglupiał.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Anonymous - 01-03-2007, 15:33

no cóz miałes jeszcze w baku ze 4 litry to napisał 80km wlałes do pełna bo zbiornik ma 66l. A komputer napisał to co napisał.
U mnie jak zatankuje do pełna to pisze 720 plus minus kilka litrów a i tak udaje mi sie jezdzic więcej nawet 1000km. No cóz tak to dokonałość komputera.
Kiedys miałem na liczniku 50km zatankowałem za 4 litry i nadal miałem 50km do przejechania. Poprostu to co pisze jest naprawde oriętacyjna daną a nie rzetelnym wyliczeniem.
pozdro

Anonymous - 01-03-2007, 18:42

W instrukcji stoi że zbiornik ma 60l dlatego myślałem że jadę na oparach. W sumie to chyba lepiej ze ma 66 niż 60. Do do komputera to raczej mi nigdy nieściemniał, choć zdarzyło mi się mieć 95km i wlać ok20l paliwa po czym dalej mi wskazywał 95km Dziwak z niego.
Anonymous - 01-03-2007, 19:35
Temat postu: Re: pojemność baku vs komputer
Kolaszusza napisał/a:
Czy ktoś mnie oświeci o co w tym chodzi?

Przedwczoraj dojechałem do stacji, mając na liczniku w komputerze 80km do przejechania, włałem do baku 63litry i mi wyskoczyło 514km. Cos mi tu się nie kalkuluje, może komputer zglupiał.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Ja mam dokładnie tak samo - niestety. Jak zatankuję to pojawia się na kompie 540km i tak sobie jest (małe zmiany) do momentu jak przejadę jakieś 400km i wtedy zaczyna schodzić aż do momentu jak przejadę jakieś 920km kiedy dostaję info że już w baku nie mam nic do przejechania. Tankuję wchodzi 59l i tak w kółko. Co ciekawe spalanie średnie mieści się mniej więcej w faktycznym (jest o jakieś 0,3l większe na kompie). Komp traktuję tylko jako bardzo przybliżony wynik.

Anonymous - 05-03-2007, 19:47

Jest dalszy ciąg, po przejechaniu 150km (przypomnę że po wlaniu 63litrów wyświetkiło mi 514) i wyniku 353 nagle ni stąd ni zowąd komputer zaczął wskazywać 450km, a wskazówa jest na full, czyli nagle mi przybyło 100km do przejechania.
Pieniek - 05-03-2007, 20:20

Ja dzisiaj zatankowałem do pełna po raz pierwszy od zcipowania silnika. Średnie spalanie wynisło mi 7,3 l/100 czyli około 0,2 litra więcej niż przed czipem ( no ale trochę mocniej cisnę bo jeszcze się nie nacieszyłem) mimo że komputer pokazywał 7,9 l/100. Wlałem 52,5 litra na 720 przejechanych kilometrów a komputer pierwszy raz pokazywał, że mam jeszcze 170 km zasięgu. Do tej pory zwykle komputer pokazywał zasięg około zera a dopiero zapalała sie rezerwa. Rezerwa zapaliła mi sie po przejechaniu około 700 km czyli jak miałem jeszcze ok. 9 litrów w baku.
slawek st - 05-03-2007, 20:34

Myślę że ten temat jest rozwinięty również tu http://www.mitsubishi-gra...BFycie&start=0. U mnie też komputer zaniża zużycie paliwa. Pozdro. :lol: