To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Demontaż - montaż, oklejanie podsufitki

jepes - 26-02-2016, 11:38
Temat postu: [EAxx] Demontaż - montaż, oklejanie podsufitki
Cześć!
Mam taki pan aby obkleić podsufitkę czarną alcantrą (podróbka alcantary) widziałem u kolegi jak to zrobił i wyszło zajefajnie, nie ma tandety itp.

Moje pytanie jak zdemontować tą podsufitkę aby jej nie połamać i nie narobić sobie dodatkowych nerwów roboty itp. sedan z szyberdachem.

Czy ktoś już robił ma jakieś doświadczenie w tym?
Interesowałoby mnie jeszcze czy zrywać stary materiał czy kleić na niego?

ozdrawiam

gawron - 26-02-2016, 13:29

Ja jestem świeżo po takim zabiegu tez miałem oklejana podsufitkę sedan szyber. Musisz zdemontować na początek pasy, plastiki ze słupków, uchwyty przy podsufitce, lampkę, włącznik szyberdachu. Potem w miejscu gdzie były mocowane te listwy na słupkach będziesz miał takie kołeczki plastikowe które trzymaj podsufitkę w 6 miejscach, w około szyberdachu podsufitka trzyma się na rzepach, a przy tylnej szybie na 3 spinkach. I w sumie to tylko tyle:)
Ja miałem klejone na stary materiał i wyszło super.

jepes - 26-02-2016, 17:05

dzięki o taka odpowiedz mi chodziło

tak wiec zamawiam materiał i do dzieła

a słupki próbowałeś oklejać?

robertdg - 26-02-2016, 18:12

Przy obecnych temperaturach dobrze nagrzej wnętrze auta aby nie pozrywać mocowań przy demontazu na zimno, jak CI się chce to pochwal się efektem przed i po ;-)
Hugo - 26-02-2016, 21:42

Dodam tylko, że podsufitkę wyjmuje się przez przednie prawe drzwi (od pasażera). Przez tylne nie ma szans, a jeśli chodzi o lewy przód to przeszkadza kierownica :wink:
jepes - 27-02-2016, 10:43

ok niewiem kiedy sie uporam ale wrzuce

[ Dodano: 29-02-2016, 22:07 ]
Mam jeszcze pytanie do "gawron" jakim klejem kleiłeś?
i czy klej nie wsiąka w stara podsufitke?

gawron - 03-03-2016, 10:46

Hugo napisał/a:
Dodam tylko, że podsufitkę wyjmuje się przez przednie prawe drzwi (od pasażera). Przez tylne nie ma szans, a jeśli chodzi o lewy przód to przeszkadza kierownica :wink:

Ja wyjąłem tylnymi lewymi drzwiami i wyszła bez problemu bez uszkodzeń.

[ Dodano: 03-03-2016, 10:47 ]
[ Dodano: 29-02-2016, 22:07 ]
Mam jeszcze pytanie do "gawron" jakim klejem kleiłeś?
i czy klej nie wsiąka w stara podsufitke?[/quote]

Tapicer mi to robił.

aerodeck - 19-04-2016, 18:19

Czy mógł bym prosić o opis lub fotki , jak zdemontować pasy ze słupka i jak zdjąć plastiki z w/w słupka oraz jak dobrać się do lampki na suficie ? Ktoś , kiedyś , w jednym z postów zamieszczał fotki ale są one już nie dostępne. Zapewne zostały usunięte z serwera.
muka997 - 19-04-2016, 22:03

jesli chodzi o pasy to musisz ściągnąć osłonę słupka o którą też pytasz, jest ona chyba na zatrzaskach ale wcześniej warto ściągnąć nakładki na progi (nie wymagane) bo one delikatnie nachodzą na słupki i szarpnąć - nie przypominam sobie żeby były tam jakieś śrubki i nie było większych problemów przy demontażu i jak ściągniesz plastik z słupka to pas będzie przykręcony na dole i chyba u góry - opisuje Ci to z pamięci więc możliwe że o czymś zapomniałem
a jeśli chodzi o lampke to podważasz delikatnie szkiełko/klosz czy jak to nazwać lampki i odkręcasz 2 śrubki i wyjmujesz, odpinasz wtyczkę i masz lampkę wolną

artufcb - 19-05-2016, 12:08

Jakaś podpowiedź jak zamontować przednie osłony słupków? Boję się że polamie
Hugo - 19-05-2016, 12:34

Delikatnie i powoli wsuwasz dolne "wąsy" w deskę rozdzielczą, następnie wciskasz środkowy, metalowy zaczep i na końcu górny plastikowy kołek w dach. I tyle.