To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - słabe zbieranie fal FM

gulagula - 28-02-2016, 18:35
Temat postu: słabe zbieranie fal FM
Mam problem z bardzo słabym zasięgiem radia w aucie. Antenę mam nad drzwiami kierowcy i oczywiście automatyczne wysuwanie nie działa. Jest jakaś typowa przyczyna w Carismach przez którą radio może źle zbierać fale?
areseral - 17-03-2016, 19:50

Jak antena jest schowana to jak ma odbierać? Należy ją doprowadzić do parametrów roboczych.
Janq - 17-03-2016, 23:12

Areseral, wysunięcie to jedno, a sprawność i stan połączenia to drugie :]

Gulagula, dobierz się do połączenia przewodu z anteną i zobacz w jakim jest stanie, czy nie jest zaśniedziałe etc.

gulagula - 19-03-2016, 13:41

Wysuwanie ręczne pomaga ale bardzo nieznacznie.

Janq napisał/a:
Gulagula, dobierz się do połączenia przewodu z anteną i zobacz w jakim jest stanie, czy nie jest zaśniedziałe etc.

Jak się dostać do tego połączenia?

apg2312 - 19-03-2016, 13:57

gulagula napisał/a:
Antenę mam nad drzwiami kierowcy i oczywiście automatyczne wysuwanie nie działa

A jesteś pewny, że to automat ? Bo też mam nad drzwiami, i kilka Cari oglądałem, wszędzie nad drzwiami kierowcy fabrycznie była zamontowana antena ręczna.

Janq - 19-03-2016, 14:17

Gulagula, szczerze - nie wiem, bo praktycznie nie grzebałem jeszcze żadnej Carismy - poza jedną, gdzie wymieniałem miskę olejową :p
Ale tak na logikę - trzeba zdjąć osłonę słupka to raz, a dwa to od góry powinny być jakieś śrubki mocujące do budy. Moja uwaga - uszczelka pewnie się trochę rozleci przy demontażu, więc trzeba się wyposażyć w jakiś silikon - najlepiej czarny albo przeźroczysty. ProSeal z LiroyaMerlin da radę.

Ogólnie to Carismy mają chyba ręczne wysuwanie.

Stach - 20-03-2016, 21:11

Ręczne chyba nie. U mnie zanim się to popsulo to zastanawiałem się gdzie jest antena .:-P
areseral - 28-03-2016, 14:07

Jestem u siebie po walkach z antenami. Miałem pourywane, teraz zamontowałem i dobrze działa i zbiera radio ale tylko jak motor nie pracuje :D

Antenę miałem automatyczną. Muszę chyba jakiś filtr przeciwzakłóceniowy do instalacji założyć.

Janq - 28-03-2016, 16:20

areseral, popraw masę. Jeśli zakłócenia pochodzą od urządzeń elektrycznych - silniki wycieraczek/silniki szyb to żaden filtr przeciwzakłóceniowy tego nie odfiltruje.