To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Awaria sprzęgła

Batmanikus - 04-03-2016, 22:42
Temat postu: [Cari 1.6] Awaria sprzęgła
Dziś miałem spory problem. Na skrzyżowaniu straciłem możliwość zmiany biegów. 3 zmiany świateł próbowałem ruszyć i mi się nie udało. Na wyłączonym silniku wrzuciłem dwójkę i odpalając silnik udało mi się ruszyć wykonując przy tym trochę żabek.
Po tym incydencie wszystko się unormowało. Pojechałem do następnego sklepu. Po ponownym rozruchu biegi początkowo wchodziły normalnie ale po kilkudziesięciu sekundach znów problemy. Po wrzuceniu biegu lekkie odpuszczenie pedału powodowało nagłe przyśpieszanie samochodu. Po około 2 km straciłem całkowicie sprzęgło. Musiałem na każdych światłach samochód gasić i ruszać poprzez odpalanie na biegu (dwójka). Tak przejechałem całe miasto (około 10 takich "serii"), następnie za miastem się zatrzymałem, wyłączyłem silnik i ruszyłem z trójki. I tak pyrkając na 3 biegu 50 km/h dowlokłem się 25 km do domu.
Kontrola płynu w zbiorniczku sprzęgła pod sklepem - maks
Kontrola pod domem - pusto.
Poszedł przewód? Pompa? Coś jeszcze mogło się sypnąć.

Całe szczęście, że dziś postanowiłem jeździć Cari. Jutro jedziemy na urlop. Pięknie by było...

apg2312 - 04-03-2016, 23:25

Wysprzęglik.
plecho1 - 05-03-2016, 06:45

Jeśli płyn nie uciekł i przy wysprzęglik jest sucho to raczej nie wysprzęglik przy skrzyni a pompa.
remi - 05-03-2016, 20:32

Stawiam na wysprzęglik. Dolej płynu, zobacz gdzie ucieka. Jeśli wysprzęglik, to wymiana trwa 15 min.