To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wyleciały mi biegi

Anonymous - 02-03-2007, 18:13
Temat postu: Wyleciały mi biegi
Przy próbie wrzucenia wstecznego - pstrykneło i nie ma biegów. Pierwsza myśl tulejki, przejżałem forum i podwozie mojego samochodu i widzę że tulejki mam na miejscu, nie mam czegoś co trzymało ramię drążka w skrzyni biegów, znalazłem tylko zawleczkę po tej części.
Jeśli ktoś kojarzy o czym mówię, niech mnie uświadomi co mam szukać, być może ta część jest w komplecie z tulejkami a może trzeba ją kupić osobno.

Matejko - 02-03-2007, 18:48

kliknij tu
Anonymous - 02-03-2007, 23:44

Rozrysowałem to najprościej jak mogłem, chodzi mi o miejsce gdzie dżwignia wchodzi w skrzynię biegów (?) wygląda to tak jakby tam była jakaś teflonowa wkładka w której była zamocowana ta dżwignia. Być może, faktycznie, trzeba będzie poszukać tego na szrotach. Zastanawia mnie tylko bo w serwisie zaproponowano mi komplet naprawczy pod lewarek i skrzynię biegów za 180zł i zaznaczono że w skład wchodzi również panewka. Może ta panewka to ta brakująca część.
Matejko - 03-03-2007, 00:38

z tego co wiem to tam przy skrzyni jest takie cos w poprzek z jakims ciezarkiem z jednej a z drugiej przychodzi dzwignia - i tam cos masz nie teges - ciezko stwierdzic jakis mechanik itp.
Anonymous - 03-03-2007, 00:54

Cytat:
Wszystko można naprawić młotkiem...

a może spróbujesz...

sory nie mogłem sie powstrzymać...

wiesz kiedyś w jednym autku mielismy podobnie drązek wpadal tak jak by w dołek taki... wystarczyło go podciągnąć do góry i było git... to jakaś gruszka byla czy cosik takiego... nie wiem ja sie nie znam ;p;p

Hubeeert - 03-03-2007, 00:56

Derpin, z tego co zrozumialem problem lezy w mocowaniu wybieraka w skrzyni a nie w lewarku.
Anonymous - 03-03-2007, 01:14

Hubciu może ja zrozumiałem źle... ale objawy są takie same jak właśnie przy uszkodzonej gruszce? - nie wiem czy to tak sie dokładnie nazywa....
Hubeeert - 03-03-2007, 01:38

Sebancisz napisał/a:
nie mam czegoś co trzymało ramię drążka w skrzyni biegów,

Anonymous - 03-03-2007, 10:20

Ja jak miałem problemy z biegami pojechałem do serwisu mitsubishi.Tam powiedzieli mi że mam do wymiany tulejki i tą tzw.panewkę ktora miała kosztowac 50zł.Wymieniłem same tulejki bez tej panewki i jest dobrze.Wydaje mi się u ciebie trzeba wymienic tą panewkę i dędzie dobrze. :wink:
Anonymous - 03-03-2007, 17:15

Drążek faktycznie wypadł ze skrzyni, włożyłem go na miejsce ale w pustą przestrzeń jest tam dziura że można jeszcze dwa palce włożyć, wyraźnie coś z tego miejsca wypadło i to zgubiłem podczas jazdy, i tak i tak jestem w poniedziałek umówiony w serwisie trzeba to zrobić - bo innej rady nie ma , chyba że robi się ciepło i wyciągnę rower.
Nawet młotek tu nie pomoże.

[ Dodano: 05-03-2007, 11:57 ]
Sprawa wygląda nie ciekawie, rozsypała się panewka a przy okazji pękł kawałek mocowania przy skrzyni biegów, do wumiany jest tylna obudowa skrzyni. Koszt w serwisie, jak powiedział pan z obsługi, prawdopodobnie przekroczy wartość samochodu.
Zaczynam odwiedzanie szrotów - sklepów z częściami urzywanymi.

Anonymous - 24-01-2008, 10:09

wymieniałem tę panewkę czy jak tam ją zwą - 2 razy
etement mocowany jest na pierścień
raz kupiłem go w wolwo ( v 40 ) 25 zł
a póżniej w RENAULT ( RENATA 19 ) 15 ZŁ
BANAŁ - NIE SMAROWAŁEM TEGO PRZEGUBU CO WYNIKA Z MANUALA