To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma przerywa podczas jazdy

erdewu - 07-03-2016, 17:49
Temat postu: Carisma przerywa podczas jazdy
Witam właśnie wróciłem ze stacji diagnostycznej, ponieważ od dobrych 2 tygodni moja Cari 1834,cm3 85kW strasznie przerywa podczas jazdy. Gdy wrzucam bieg i daję gazu to ona strasznie rwie, aż nagle coś zaskoczy i obroty są prawidłowe, ale zmienię bieg i znowu to będzie. Zbiera się jakbym ciągnął za sobą przyczepę kempingową :( Przy ruszaniu muszę dawać jej ponad 3 tys obrotów bo jest niebezpieczeństwo, że mi zgaśnie bo parę razy też tak się zdarzyło. Po zbadaniu jej powiedzieli mi, że 4 świece są przepalone i olej dostaje się pod nie. Problem w tym, że ja nie za bardzo po drodze z motoryzacją i ciężko mi czasami to wszystko zrozumieć jak mi mechanik coś tłumaczy. Polecono mi wymianę paru rzeczy, ale chce znaleźć jakieś w dobrej cenie, bo te co usłyszałem w sklepie to poczułem się lekko robiony w balona. Mianowicie 4 rzeczy:
1. Uszczelka pod pokrywą zaworów.
2. Świece
3. Cewka zapłonowa 4 cyl.
4. Przewody zapłonowe

Swoją droga możecie dorzucić swoje przemyślenia co do całej sprawy z góry dziękuje ;)

kamir - 07-03-2016, 18:46

Z mojego doświadczenia:
1. Uszczelka Elring z uszczelkami gniazd świec
2. Świece NGK bądź Denso
3. Cewki zapłonowej u mnie nie ma, są kopułka i palec rozdzielacza.
4. Przewody NGK

damo1901 - 15-03-2016, 10:34

U mnie problem identyczny, raz jest raz nie ma, szarpie niesamowicie i trzepa odpuścić gaz lub depnąć do dechy. Chociaż jak teraz jeżdżę bardziej eko to nie występuje. Częściej bo ostrzejszej przejażdżce. Przewody wymienione, tak jak świece, uszczelka pokrywy z uszczelkami gniazd świec, zawory wyregulowane przy okazji i nadal się pokazywało co jakiś czas. Podmieniałem przepustnicę z krokowcem, nowa uszczelka pod przepustnicę - nadal bez zmian. Miałem zajrzeć jeszcze do kopułki ale na razie czasu brak i pogoda nie rozpieszcza. Może w weekend uda mi się tam zajrzeć.
kamir - 15-03-2016, 11:56

damo1901, Możesz jeszcze sprawdzić czujnik temperatury silnika.
damo1901 - 17-03-2016, 16:06

czujnik także był zamieniany. Chyba że jest jeszcze jakiś inny niż ten:

Fabian20 - 17-03-2016, 19:07

czujnik nie ma nić do szarpania
- Sprawdź przepływkę czy nie jest zajechana na kompie może pokazywać ze jest dobra a jak zrobisz logi to już tak kolorowo nie ma :D no i cewki lub kable wn jak i świece też dają takie objawy

plecho1 - 17-03-2016, 20:34

Jeśli to nie GDI a raczej nie to te punkty wymienione przez mechanika raczej są ok.
Cewkę proponuję firmy Denso, najlepiej kupić w sklepie Denso, chyba taka powinna pasować ale jeszcze warto dokładnie dopytać http://www.e-denso.pl/adv...-0107&x=26&y=12