[04-13]Colt CZx - COLT 1.5 DiD 2004 rok, półautoamt, nie zapala
ilona - 11-03-2016, 20:33 Temat postu: COLT 1.5 DiD 2004 rok, półautoamt, nie zapala Witam ! Od jakiegoś czasu - kilku dni, występował problem z zapłonem auta. Problem ten to brak możliwości zapłonu - nie chce "kręcić". Autko mojej małżonki posiada tzw. półautomat, brak kręcenia/zapłonu wygląda tak, jak by nie podawał napięcia na rozrusznik, zupełnie tak jak by było pozostaione na "biegu|", tzn. na R lub A czy 1. Wyświetlacz środkowy konsoli, gdzie wyświetlane są informaCJE Z KOMPUTERA, radia itd. przy prubie zapłonu gaśnie i jest to jedyny efekt próby zapłonu. Dodam jeszcze, że podejrzewałem sterownik elektrycznego sterowania skrzyni biegów i taki zakupiłem. Niestety, mimo że początkowo zaplił na zamienniku, po podłączeniu "starego" też zapalił, zdarzało się, że zapłon był opóźniony, mówiąc prosto - po przekręceniu kluczyka do zapłonu, po około1 - 2 sekunnd, samochód zapalał. Nie jest to oczywiście normalne. W tej chwili znowu nie zapala. Mam więc ogromną prośbę o podpowiedź, co może być powodem takiej awarii, dodam jeszcze, że jakiś czas temu problem taki się co jakiś tam czas pojawiał, ale po kilku próbach odpalenia autko zapalało i zachowywało się prawidłowo. Jeszcze jedna informacja, rozrusznik jest po regeneracji, nawet jeszcze na gwarncji, więc i ten ślad jakby odpada. Obecnie autko sobie stoi, przed postawieniem go na warsztat do elektryka, chciałbym wykluczyć ewentualnie jakiś prozaiczny ewentualnie problem, ale nie mam zupełnie pojęcia, gdzie takich problemów szukać. Z góry dziękuję za pomoc !!!!
|
|
|