To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nie podłączone (?) kable airbagu

alojso - 20-03-2016, 17:34
Temat postu: Nie podłączone (?) kable airbagu
Hej,

Dziś jak zajrzałem pod fotel kierowcy zobaczyłem dwa kable, które są nigdzie nie podłączone. W sumie wychodzą z podłogi 4 - dwa (żółty i czarny) są podłączone z fotelem, a dwa pozostałe (czarny 4-pinowy i biały 2-pinowy) sobie dyndają. Czy to normalne? Auto wg mojej wiedzy jest bezwypadkowe, ale trochę jestem w szoku - szczególnie że praktycznie każdy kabel jest obwiązany czarną taśmą izolacyjną, a tak raczej z fabryki nie wyjechał....

jurellas - 20-03-2016, 18:22

Sprawdziłem u siebie przed chwilą raz jeszcze - bo już parę miesięcy temu sprawdzałem - wszystkie cztery kostki są kompletnie podłączone. Musisz pojechać na szczegółowe badania tzn odczyt z komputra bo to może być poważna rzecz związana z bezpieczeństwem. :-/
Chociaż,ja mam fotel kierowcy sterowany elektrycznie więc mogą też tam być przewody od pochylenia oparcia. Myślę że musiał by tutaj wypowiedzieć się fachowiec od kabelków :)

Bizi78 - 20-03-2016, 20:37

Do jaśków przeważnie idą żółte przewody i wtyczki.
Jeśli na desce nie pali się błąd SRS to pewnie jakieś kostki podgrzewania fotela lub elektryczne sterowanie.
Oczywiście warto sprawdzić czy kontrolka SRS zapala się przy uruchamianiu silnika i gaśnie.

alojso - 20-03-2016, 22:02

Sprawdziłem właśnie, że kontrolka zapala się i gaśnie, a komputer nie raportuje problemów z air bagiem (wg instrukcji powinien). Więc może to faktycznie sterowanie, dzięki za trop :)
njoy - 21-03-2016, 07:38

To są kostki od podgrzewania fotela i od elektrycznej regulacji fotela (biała i czarna). Instalacja Airbag tak jak koledzy pisali jest w kolorze żółtym w całym aucie. Rozłączałem to u siebie przy okazji wyjmowania foteli do koonsewacji skóry.
Pozdrawiam
Kamil