Carisma - Techniczne - Carisma 1,8 gdi dziwny stukot.
steve161 - 21-03-2016, 09:38 Temat postu: Carisma 1,8 gdi dziwny stukot. Witam. Od pewnego czasu zauważyłem że gdy ruszam lub zmieniam bieg słyszę taki pojedynczy stuk oraz podczas jazdy gdy na łuku drogi skręcam w prawo i tylko w prawo też słyszę takie cykliczne stuki jakby biło koło. Jednak koła i opony wyeliminowałbym bo ostatnio wymieniałem opony wszystko było wyważane i niby są dobre a wcześniej tez tak miałem.
Czy ma ktoś jakieś sugestie co na początku sprawdzać bo nie chce wymieniać pół auta bo pewnie ciężko będzie to wykryć.
Rafaeii - 21-03-2016, 10:50
WItam
Może to przegub stuka
plecho1 - 21-03-2016, 12:23
Obejżyj dokładnie gumowe osłony przegubów czy nie są mokre czy pokryte smaram. Jeśli któraś nie będzie sucha to ten przegub możesz hałasować i będzie na pewno do wymiany.
steve161 - 22-03-2016, 07:52
Pooglądałem te przeguby i wyglądają na w porządku, są suche, a po drugie dźwięk uszkodzonego przegubu najwyraźniej słychać przy pełnym skręcie np na parkingu a tutaj nic takiego nie występuje. Zauważyłem też że gdy wejdę szybko w ostry zakręt gdzie buda się trochę przechyla ten dźwięk jest jeszcze bardziej słyszalny.
tadek55 - 22-03-2016, 15:14
Sprawdź łożysko kielicha amortyzatora.
steve161 - 23-03-2016, 08:23
Ten stukot podczas skręcania mam już od pewnego czasu, W międzyczasie wymieniałem łożysko amortyzatora i wszystko było sprawdzane razem z zawieszeniem i niby wszystko ok. A czy może być to wina przegubów wewnętrznych lub półosi?
|
|
|