To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Panockowy Galant EA5A

Panocek - 22-03-2016, 09:40
Temat postu: Panockowy Galant EA5A
Powitać :)
Od nieco ponad tygodnia jestem właścicielem Mitsubishi Galanta 2.5 v6 w manualu jako pierwszego "własnego" samochodu. Z pochodzenia Szwajcar, wyprodukowany w 2003r, wizualnie wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką. Jak na razie to samochód nie zawodzi, zarówno osiągami kiedy trzeba jak i elastycznością i komfortem przy leniwym toczeniu się od A do B. I o co chodzi z "premium"? No cóż, właściciel w Szwajcarii miał chyba jakiś pomysł :roll:

I kilka zdjęć dla głodnych wrażeń wizualnych

Jak widać, na razie są eleganckie stalufelgi z zimowymi oponami, jak się zrobi cieplej to wejdą 17" z nowymi oponami, bo obecne są w stanie dyskusyjnym :)

To co jest do zrobienia, wkońcu samochody nówka sztuka igła z salonu to tylko u Mirka na giełdzie można zdobyć:
-wymiana płynów eksploatacyjnych i filtrów
-wymiana rozrządu, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że był wymieniany 10k km temu, nawet dał fakturę na to. Ale myślę, że i tak będzie wymieniony, przynajmniej pasek jak faktycznie części są nowe.
-wymiana świec - jeśli wierzyć szwajcarskiej książce serwisowej były wymieniane ponad 90k km temu
-uszczelnienie pokryw zaworów, bo się pocą :)
-naprawienie zamka drzwi pasażera z przodu - nie reagują na zamykanie/otwieranie kluczykiem w drzwiach kierowcy, ale jak podejdę z kluczem do drzwi pasażera to działają normalnie, w tym centralny.
-naprawienie zamka bagażnika - zarówno "odrdzewienie" wkładki jak i naprawienie mocowania cięgna - jakimś cudem ułamało się. To lub wymiana całej wkładki

Do zrobienia na później, tzn jak będzie cieplej :) nadkola, mimo że były wstawiane reperaturki to znowu się ruda pojawia. To i załatanie punktowych rudych pryszczy. A co dalej, czas pokaże...

mjsystem - 22-03-2016, 11:36

Panocek napisał/a:
wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką.
Mam identycznego. Masz składane lusterka i podgrzewane fotele oraz większe tarcze hamulcowe z przodu? :wink:

Gratulacje zakupu!!! Niech się dobrze prowadzi. :)

Panocek - 22-03-2016, 12:45

mjsystem napisał/a:
Panocek napisał/a:
wygląda na wersję Avance z "szmacianą", czarno-niebieską tapicerką.
Mam identycznego. Masz składane lusterka i podgrzewane fotele oraz większe tarcze hamulcowe z przodu? :wink:

Gratulacje zakupu!!! Niech się dobrze prowadzi. :)

Czy większe tarcze to nie wiem, ale dwie pierwsze rzeczy się zgadzają

Hugo - 22-03-2016, 12:47

Powinieneś mieć normalne tarcze, które weszły od 12.1998 r., czyli o średnicy 276 mm. Jedyna zmiana to od 03.2000 r. zmieniono ich grubość z 24 na 26 mm.
mjsystem - 22-03-2016, 13:44

Panocek napisał/a:
No to wypas 8) Tapicerkę na skórę łatwo wymienić za ok 1000 zł. 8)
Panocek - 22-03-2016, 14:22

mjsystem napisał/a:
Panocek napisał/a:
No to wypas 8) Tapicerkę na skórę łatwo wymienić za ok 1000 zł. 8)

Mi obecna tapierka bardziej niż pasuje, a na rozgrzanej skórze raz już siedziałem... nie wiem czy chcę powtarzać to doświadczenie :) Poza tym mechanikę i blachę chcę doprowadzić do ładu, potem może będę myślał nad detalami.

Maciejos - 22-03-2016, 15:10

Witaj,

Gratulacje z okazji (oby) udanego zakupu :-) Te auto maja "to coś" w sobie.

Życzę, żeby się sprawował i nie kaprysił za bardzo :-)

mjsystem - 22-03-2016, 15:54

Panocek napisał/a:
Poza tym mechanikę i blachę chcę doprowadzić do ładu,
Powodzenia. :wink: Ja to robię od półtora roku. 8)
vrangsinn - 22-03-2016, 16:09

Mam identyko + właśnie rozgrzane skórzane fotele....i nie narzekam...^^ szerokości i bezawaryjności a z resztą sobie poradzisz...wdzięczne autko jak się dba... 8)
Panocek - 22-03-2016, 20:41

Dobra, pierwsza trudność - zdjęcie listwy oświetlenia tablicy i zamka bagażnika. Patrząc od środka to trzyma się ona na dwóch nakrętkach i plastikowym kołku. Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa? Bo po dobroci nie chce zejść, a nie chce połamać czegoś :)
Hugo - 22-03-2016, 22:03

Panocek napisał/a:
Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa?
Zgadza się, ale obok niego jest jeszcze wkręt. Dostęp do niego jest po zdjęciu plastiku, za który chwytasz podnosząc klapę w górę.
Panocek - 23-03-2016, 08:34

Hugo napisał/a:
Panocek napisał/a:
Zakładam, że na owy kołek trzeba zastosować metodę radzieckiego uczonego Chamowa?
Zgadza się, ale obok niego jest jeszcze wkręt. Dostęp do niego jest po zdjęciu plastiku, za który chwytasz podnosząc klapę w górę.

Ten plastik to zgaduję, że na zewnątrz czymś podważyć trzeba?

Hugo - 23-03-2016, 08:37

Panocek napisał/a:
Ten plastik to zgaduję, że na zewnątrz czymś podważyć trzeba?
Tak. Są takie 2 wcięcia na płaski śrubokręt. Niestety na 99% wyłamią się 2 noski po drugiej stronie plastiku. Wkleisz później tą zaślepkę na taśmę dwustronną.
sveno - 23-03-2016, 13:25

Hugo napisał/a:
Niestety na 99% wyłamią się 2 noski po drugiej stronie plastiku.
jest inny sposób: suszarka do włosów. Rozgrzany plastik jest bardziej elastyczny i nie pęka tak szybko.

Szwajcar mówisz :) Gratulacje.

Profilaktycznie obejrzyj lewy kielich (strona kierowcy) od strony pompy hamulcowej oraz nadkola i podłużnice z tyłu.

Hugo - 23-03-2016, 14:02

sveno napisał/a:
jest inny sposób: suszarka do włosów
Racja.