To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Siłownik centralnego zamka

Papik38 - 26-03-2016, 22:34
Temat postu: [Cari 1.6] Siłownik centralnego zamka
Witam , mam problem z jednymi drzwiami konkretnie to najprawdopodobniej z siłownikiem.
Podczas otwierania pozostałe 3 otwierają bez problemu natomiast ten jeden nie odbija ( w momencie kiedy 4-5 razy wcisnę przycisk unlock to w końcu się wysunie).

plecho1 - 26-03-2016, 23:09

A czy jak ręcznie zamykasz poszczególne drzwi to czy wszystkie z podobnym oporem pracują? Jeśli zamek w tych co nie działają poprawnie chodzi ciężej, to może trzeba wyczyścić i nasmarować mechanizm zamka.
Kiedyś miałem podobny problem z siłownikiem klapy bagażnika i okazało się, że silnik siłownika zabrudził się a dokładniej smar z mechanizmu siłownika dostał się do wnętrza silnika i zabrudził jego szczotki i komutator z którym szczotki się stykają i silnik czasem działał a czasem nie. Po wyczyszczeniu i do tej pory jest OK.

AidsD - 26-03-2016, 23:12

Ja się podepnę pod temat bo u mnie się otwiera dobrze ale jedne drzwi się nie zamykają i muszę ręcznie wcisnąć trzpień.
plecho1, polecasz rozebrać i wyczyścić wszystko czy od razu kupić używkę siłownika?

plecho1 - 27-03-2016, 09:55

Jeśli tylko się nie zamykają, to na to wygląda, że jest coś nie tak z samym mechanizmem. W Twoim przypadku najlepiej najpierw rozebrać i sprawdzić co jest nie tak. Jeśli nic się nie da zrobić to wymiana.
AidsD - 27-03-2016, 11:38

plecho1, podziękował serdecznie
plecho1 - 27-03-2016, 11:49

Nie ma za co :)
Wesołych i spokojnych świąt w gronie rodzinnym!

Papik38 - 27-03-2016, 12:25

Wszystkie działają normalnie nawet jak zamykam ręcznie oprócz tego jednego , działa z oporem (tylko przy próbie wysunięcia) natomiast jak już jest wysunięty to wciska się bez problemu. Ma problem z odbiciem.
Batmanikus - 27-03-2016, 13:00

To i ja się podepnę. Nie chodzi o Carismę ale może ktoś wie jak podejść do tematu. Nie działa mi siłownik w drzwiach pasażera. Ale tak nie działa, że zatrzasnął drzwi i zatrzaśnięty pozostaje na stałe - od środka nie da się przesunąć dzyndzla do odblokowania drzwi. Czy ktoś wie jak w takim przypadku dostać się do wnętrza drzwi? Bez fizycznego otwarcia nie da się zajrzeć do środka (żadnej rewizyjnej klapki).
plecho1 - 27-03-2016, 20:01

Spróbuj czy da się otworzyć albo po odłączeniu akumulatora albo po wyjęciu bezpiecznika od centralnego zamka.