Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Zapowietrzenie się układu wspomagania sprzęgł
b@rto - 05-04-2016, 14:52 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Zapowietrzenie się układu wspomagania sprzęgł Przed chwilą zakładałem inny temat, ale nie chciałem mieszać wątków więc raz jeszcze się wpisuję.
Wczoraj zapowietrzył mi się układ wspomagania sprzęgła, pedał praktycznie w podłodze i gdzieś tam, na samym końcu lekko jeszcze wysprzęgało ale biegów już nie dało się normalnie wrzucać. U mechanika już odpowietrzyliśmy układ, sprzęgło wróciło do normy. Jeżdżę tym samochodem dopiero od 2 tygodni, zrobiłem koło 800 km a cała akcja dosłownie z minuty na minutę. Poczułem, że sprzęgło coraz bardziej mięknie ale jeszcze wysprzęgało. Po paru minutach dojechałem do domu, samochód ostygł no i już przestało. Objawy jak wyżej. Teraz po odpowietrzeniu zrobiłem jakieś 20 km i jest wszystko dobrze. Szukaliśmy ewentualnego wycieku, ale ani z wysprzęglika nie było widać, ani nigdzie w okolicach skrzyni.
Co to mogło spowodować? Gdzie szukać jakiejś "igły w stogu"?
robertdg - 05-04-2016, 19:23
Mozliwe, że długo nie był wymieniany płyn i nagromadzona wilgoć w płynie spowodowała ten efekt, musisz jeździć i obserwować, bo o ile wymiana pompki sprzegla nei jest klopotliwa, to wymiana wysprzeglika w DID wymaga zrzucenia skrzyni biegow
|
|
|