To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Wymiana osłony wewnętrznego przegubu

grzesix81 - 22-04-2016, 21:28
Temat postu: Wymiana osłony wewnętrznego przegubu
Mam pękniętą osłonę przegubu wewnętrznego i noszę się z zamiarem jej wymiany, i teraz pytanie do Was, może to ktoś już przerabiał i podpowie jak to wymienić po najmniejszej linii oporu? Zastanawiam się czy wystarczy odkręcić całą piastę od wahaczy, zdjąć zacisk i wyjąć razem z półosią czy trzeba jednak rozbierać i wyjmować przegub zewnętrzny, tak zawsze w quadzie robiłem ale nie wiem czy w Miśku to przejdzie?

Dzięki za pomoc,

RR1111 - 22-04-2016, 23:11

Ja wymieniałem osłony zewnętrzne ale przegubu zewnętrznego nie ruszałem bo dużo łatwiej jest rozłączyć przegub wewnętrzny (wystarczy wyjąć pierścień zabezpieczający).
grzesix81 - 23-04-2016, 10:19

No wiem że tam jest pierścień i nie trzeba go zbijać jak zewnętrznego, ale dalej nie wiem, czy uda mi się całą piastę z tarczą i przednim przegubem wyjąć i tego wszystkiego nie rozbierać, tylko końcówki poodkręcać z wahaczy i z drążka?
RR1111 - 23-04-2016, 18:15

Nie jestem pewny, ale do wymiany osłony być może wystarczy odkręcić tylko końcówkę drążka kierowniczego i górny sworzeń żeby trochę odchylić zwrotnicę, jeżeli nie wystarczy to odkręcasz też dolny i zabierasz wszystko na stół.
grzesix81 - 27-04-2016, 13:36

Zapytam jeszcze, wewnętrzny przegub wystarczy wyszarpać, czy jest jakoś przykręcony?
tuptus9997 - 15-06-2016, 22:32

Ja kupiłem na ebayy osłonę przegubu którą jest przecięta. Nazywała się UNIVERSAL SPLIT CV BOOT KIT CVS18 Driveshaft Boot kit. Wymiana to tylko zdjęcie koła, potem zdjęcie uszkodzonej osłony bez wymontowywania półosi. Zakłada się nową osłonę, nakłada klej na wyprofilowane pióro wpust. Klej błyskawicznie wiąże i osłona jest na półosi. Wymieniałem rok temu i na razie bez zarzutu. Połączenie klejowe trzyma mocno.
jawaldek - 16-06-2016, 06:44

Problemem może być tylko twardość/sztywność gumy https://youtu.be/4U2A14JHnKg
Ciekawe czy jest warsztat posiadający takie urządzenie ?? Wymiana osłony minut parę :)

zbyszekm2 - 16-06-2016, 08:56

jawaldek napisał/a:
Problemem może być tylko twardość/sztywność gumy https://youtu.be/4U2A14JHnKg
Ciekawe czy jest warsztat posiadający takie urządzenie ?? Wymiana osłony minut parę :)

Do tego urządzenia musisz kupować specjalne osłony. Te w powszechnej sprzedaży nie dają się tak rozciągać.

jawaldek - 16-06-2016, 09:26

zbyszekm2 napisał/a:

Do tego urządzenia musisz kupować specjalne osłony
A jak z wytrzymałością, szczególnie przy wizytach w terenie ??
zbyszekm2 - 17-06-2016, 12:40

jawaldek napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:

Do tego urządzenia musisz kupować specjalne osłony
A jak z wytrzymałością, szczególnie przy wizytach w terenie ??

Własnie , nie mam doświadczenia i nie zainwestowałem w to.
Boję się że będą słabe, a ja dużo robię rajdówek, więc się boje, wole oryginalne zakładać albo sprawdzony zamiennik.