To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Lancer 1.5 - 1.6 - kilka pytań

Haek - 24-04-2016, 07:55
Temat postu: Lancer 1.5 - 1.6 - kilka pytań
Heja,

zastanawiam się nad zakupem Lancera 1.5 do 1.6 z 2009 do 2011 roku. O Lancerze się naczytałem, naoglądałem i nasłuchałem.
Obecnie na tapecie jest ten http://www.aaaauto.pl/pl/...ake=80&palivo=1 Oceny egzemplarza nie oczekuję, bo po samych zdjęciach nadwozia to i niewiele można ocenić :)

[s]Chciałem się przede wszystkim zapytać o czynności serwisowe zalecane przez producenta co ileś km (np. wymiana rozrządu co 150 tys. itp.). Nie chcę się wpakować zaraz po zakupie w spiralę wymian pasków, filtrów, rozrządu i takich tam :) Nie udało mi się dotrzeć do normalnej instrukcji w PDFie, gdzie można by takie informacje znaleźć. Ściągnąłem jakieś manuale z kilkudziesięcioma PDFami z dziwnymi nazwami i delikatnie ujmując, jest bardzo nieczytelnie.[/s]

I czy wszystkie Lancery posiadają łańcuchy rozrządu? Czy np. najmniejsze silniki 1.5 i 1.6 wyposażone są w paski?

O typowe usterki nie pytam, bo z tego co się tu naczytałem to takich po prostu nie ma ;)

@Update:
znalazłem książkę serwisową, więc pytanie dot. czynności serwisowych proszę zignorować:) Pytanie dot. rozrządu pozostaje w mocy.

Bizi78 - 24-04-2016, 09:56

Jak dobrze pamiętam to w benzynie są łańcuchy.
Niestety nie oznacza to bezproblemowej eksploatacji bo łańcuchy przed 2010r. były chyba gorszej jakości :doubt: .
Po zakupie i tak warto sprawdzić napinacze i łańcuch bo lubią się rozciągać.
Ogólnie to w Lubelskim forumowicz sprzedaje swojego 1.5 z bodajże 2009r. po wymianie silnika 8) .

Haek - 24-04-2016, 10:26

Kurczę, no właśnie tak słyszałem o tych łańcuchach, że wolałbym pasek chyba :)

Ale rozumiem, że jakbym wymienił łańcuch i napinacze, to problem nadmiernej eksploatacji łańcucha by zniknął?

Bizi78 - 24-04-2016, 10:54

Haek napisał/a:
Ale rozumiem, że jakbym wymienił łańcuch i napinacze, to problem nadmiernej eksploatacji łańcucha by zniknął?

Jest to możliwe, oczywiście nie na wieczność :wink: .

bastek - 25-04-2016, 06:09

przejechałem prawie 240.000 km i zadnego problemu z łańcuchem nie miałem. nic nie było wymieniane, od czasu do czasu sprawdzane
gzesiolek - 25-04-2016, 11:54

W tej serii silników (4A9, czyli 1.5 i 1.6 w Lancerze) nie było problemów z napinaczami jak w niektórych 1.8 (4B1)... Generalnie można przyjąć, że 250tys. km przejeździ spokojnie... a jak kupujesz z niepewnej ręki to zawsze można wymienić profilaktycznie...
Haek - 28-04-2016, 09:00

Dzięki Panowie :)

Stało się.
W niedzielę kupiłem Lancera z ogłoszenia w 1 poście, także zabawie tu z Wami nieco dłużej :)