Outlander I Ogólne - Outlander chęć kupna ale czy to auto dla mnie /????
Radeonik12 - 28-04-2016, 11:30 Temat postu: Outlander chęć kupna ale czy to auto dla mnie /???? Witam wszystkich posiadaczy Outlander I
Panowie dosyć sporo przeczytałem na temat tych aut ale szczerze nadal jestem w kropce , Chciałbym kupić to auto ale nie wiem czy stac mnie na auto, i czy warto na takie trasy jak moja, I nie wiem co z ta awaryjnością
Zacznę od początku ,
Prawie codzienne mam do pokonania odcinek ok 180 km , połowa trasy jest przez patatajkę Droga A18 na YT możecie sobie zobaczyć jak wyglada ta trasa stuk stuk stuk idzie wybić sobie zęby na takiej trasie , Chłopaki od Tirów często tam gubią koła Więć wytrzymałośc auta też tutaj ma duże znaczenie Outlander do tego się nadaje ?? Nigdy nie jeżdziłem takim autem wiec nie wiem jak to jest ;(
druga kwestia dostępność części czy bez problemu kupię w sklepie części zamienne ??
fotel kierowcy jakie ma ustatwienia czy jest on dosyc wygodny ?? ile ma ustawień ?? jedni pisza ze 3 :0 wysokość , odległość i odcinek lędzwiowy lecz inni pisza że tylko 1
jest to dosyc ważne ponieważ chciałbym wygodnie podróżować ,
Wiem że kierownica nie ma ustawien ale to nie jest az takim problemem
Kolejna Kwestia Tempomat ,,, na forum znalazłem ze znajduje się on w kierownicy po prawej str ,,,, na internecie znalazłem tylko jedno ogłoszenie ze takie auto ma tempomat Jest ich tak mało ??? Jak jest to w waszych OUTKACH ?? nie macie tempomatów ??
trzecia kwestia rdza ; miały one ocynk ?? ( jedni piszą ze rdza bierze inni że nie widać rdzy ,,,, na mieście nie spotkałem sie jeszcze z rdzawym OUTKIEM ...
no i ostatnie 4x4 czy często sie psuje i jakie są koszty ewentualnych napraw ??
Przeczytałem dużo na tym forum , w Outkach pojawia sie wiele problemów , potrzebuje wygodnego auta i w miare bezawaryjnego sądze że OUTLANDER I to jest to
Proszę o podpowiedz czy Warto kupić auto na takie długie i nieprzyjemne trasy ??
Dziekuje za podpowiedzi
Pozdrawiam Radek
elektryk - 28-04-2016, 13:21
Większość części dostępna, sporo zamienników, oczywiście trafiają się takie z którymi jest problem na rynku poza ASO.
Fotel kierowcy, odległość, wysokość, kąt oparcia i podparcie pleców. Fotel pasażera, to samo z wyjątkiem podparcia pleców. Czyli praktycznie to samo co w każdym samochodzie. Regulacja kierownicy w pionie, ale w niewielkim zakresie, duzi ludzie miewają problemy
Tempomat to trudny temat, chyba fabrycznie nie jest w standardzie. Z tego co widziałem na zdjęcia są wersje customowe z cienką dźwignią z lewej strony jak i wersje od mitsubishi z grubą krótką dźwignią z prawej strony.
Co do rdzy to trudny temat, jeśli auto nie miało przeszłości to szukaj na zagięciach blach, np tylnej klapy, maski, drzwi. Popatrz dokładnie, czasem blachy na zaginięciach zaczynają się odginać.
Napęd 4x4 jako taki się nie psuje, natomiast życie sprzęgła zależy od stylu jazdy. Natomiast w skrzyni biegów padają czasem łożyska, czasem wałek od przekładni może się obrobić, etc.
Z własnej praktyki powiem tak, O1 od dawna nie jest produkowane, każdy egzemplarz na rynku ma swoje lata, a nic nie jest wieczne. Jeśli droga jest kiepska i Tobie to doskwiera to chyba lepsze byłoby coś z segmentu wyżej z większym prześwitem i większych kołach.
Radeonik12 - 28-04-2016, 22:53
Dzięki za odpowiedź. Mam na uwadze że to nie są nowe auta ale stać mnie tylko na używanego outka, a co sądzisz że zawieszenie outka może nie dać na tyle komfortu przy takiej drodze?? Już sam nie wiem. Tempomat jest mi potrzebny musiał bym szukać danego modelu co jest nie małym wyczynem ...
A naprawa i sam kosstaprawy takiego sprzęgła jestt kłopotliwa i kosztowna ??
elektryk - 28-04-2016, 23:55
Sprzęgło cena ok 1000, wymiana 300-400zł (pewnie zależy od cen w regionie).
Wymaganie tempomatu może mocno zawęzić wybór,
A18 nie jechałem, u mnie nie ma w okolicy takich dróg z tak wysokim ograniczeniem prędkości. Chyba wyższe zawieszenie SUV dużo tutaj nie pomoże, chyba lepszy mógłby być niższy samochód z miękciejszym zawieszeniem, może coś z zawieszeniem na poduszkach.
Radeonik12 - 29-04-2016, 08:48
A w outku zawieszenie jest twarde ? Myslalem ze wmiare komfortowo sie jezdzi .
elektryk - 29-04-2016, 10:49
Radeonik12 napisał/a: | A w outku zawieszenie jest twarde ? Myslalem ze wmiare komfortowo sie jezdzi . | Ja bym powiedział że zawieszenie takie same jak wszędzie indziej. IMHO różnica jest w możliwościach ruchu zawieszenia, jak najeżdża się szybko na jakiś wystający próg to nie słychać jak zawieszenie dobija do karoserii, ale czy jest miękciejsze to nie mam takiego odczucia.
Radeonik12 - 29-04-2016, 17:56
Rozumiem , musze sie przejechać i bede wiedzial jak czlowiek cxuje to zawieszenie , kolega ma astre typ i jedzie sie jak taczka a drugi kumpel ma stara accord i jest kolosalna roznica.
Napalilem sie na Outlandera i tak czy siak go kupie
Paput - 12-05-2016, 13:56
Radeonik12 napisał/a: | Rozumiem , musze sie przejechać i bede wiedzial jak czlowiek cxuje to zawieszenie , kolega ma astre typ i jedzie sie jak taczka a drugi kumpel ma stara accord i jest kolosalna roznica.
Napalilem sie na Outlandera i tak czy siak go kupie |
ja mam porównanie mojego O1 ze skodą fabią ojca i mogę stwierdzić że jednak O1 ma twardo zestrojone zawieszenie. Wolalbym aby był badziej miękki
Marki - 12-05-2016, 15:58
słyszeliście - Nissan ma przejąć część udziałów w Mitsu, i będzie współpraca i dzielenie się technologiami
to znaczy francuskie silniki, awaryjnosc, stylistyka???!!!
http://wyborcza.biz/bizne...rzysta-tez.html
elektryk - 13-05-2016, 10:52
Marki napisał/a: | słyszeliście - Nissan ma przejąć część udziałów w Mitsu, i będzie współpraca i dzielenie się technologiami
to znaczy francuskie silniki, awaryjnosc, stylistyka???!!! | A kogo to rusza? Przy dzisiejszych oszczędnościach na wszystkich elementach mocne przywiązanie do marki to strzał we własną stopę.
Georg - 13-05-2016, 12:39
Marki napisał/a: | słyszeliście - Nissan ma przejąć część udziałów w Mitsu |
Od kiedy Fiat robi Jeepa nic nie dziwi.
lukasN14 - 07-11-2016, 10:59
Witam Serdecznie
Jestem tu nowy.. Chciałbym kupić Otlandera rok "03 - "06
Najchętniej z instalacją LPG ..
Czy macie jakieś ciekawe propozycje >>
i na co zwracać uwagę przy kupnie by się nie władować w duże koszty ?
Proszę o info..
ps .. czy ktoś był i oglądał takiego ?
https://www.olx.pl/oferta...html#84a7e0cc50
może ktoś coś wie ??
Bzyk_R1 - 07-11-2016, 12:51
Na takie posty jest specjalne miejsce w dziale chce kupić outlandera. Poczytaj trochę forum będziesz więcej wiedział. Było wiele takich postów już z zapytaniem. Oprócz wszystkiego co musisz sprawdzić w innych autach tutaj dodaj kontrolę układu przeniesienia napędu, jego zawieszenia i wszędobylskiej rdzy (podwozie, tylne nadkola) auto z holandii mogło służyć do ciągnięcia przyczep itp, skontroluj stan zawieszenia, sprzęgło skrzynie biegów, ogólne zmęczenie auta.
lukasN14 - 08-11-2016, 16:54
dzięki za info .. poszukam na froum
a co sądzicie o Outlanderze z napędem tylko na przód ??
Bzyk_R1 - 08-11-2016, 18:59
IMO Outlander to ciężki samochód dodatkowo 2wd występowało tylko w silnikach 2,0 które do dynamicznych nie należą więc jak już ten motor wybierać to już z 4wd żeby chociaż w zimę mieć lepszą trakcję na bardziej ośnieżonych drogach.
|
|
|