To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero I - Brak napędu na przód przy zapinaniu 4x4

quperr - 04-05-2016, 22:01
Temat postu: Brak napędu na przód przy zapinaniu 4x4
Witam wszystkich,

Posiadam Pajero I, benzyna 2,6. Podczas ostatniej wycieczki po okolicach próbowałem kilka razy podjechać pod dość dużą górkę no i niestety próbowałem do tego stopnia, że wysiadł przedni napęd przy 4x4. Stało się to podczas wjazdu, wydaje mi się, że jak chciałem zjechać z górki i się jeszcze trochę zakopałem to na skręconych kołach dodałem gaz. Co mnie dziwi, to nie było słychać jakiegoś stuknięcia, że coś zerwałem/ułamałem, a po prostu jak zjechałem to zauważyłem, że przód nie ciągnie. Jak zapinam reduktor, to sam reduktor działa, zmieniają się przełożenia, wał się kręci, tylko napędu już nie przekazuje. I teraz pytanie, czy ktoś się wcześniej spotkał z czymś takim, lub może ma jakiś pomysł co to może być. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :)

lesmen - 05-05-2016, 11:25

Najprawdopodobniej padło jedno ze sprzęgiełek. Masz pewnie automaty. Najtaniej i najpewniej to kupić manuale AVM.
quperr - 05-05-2016, 12:58

Dzięki za odpowiedz. A jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy to sprzegielko? Dokładnie mam automaty. Jaki jest koszt wymiany i czy da rade to zrobić samemu? Szczerze powiedziawszy myślałem ze to przegub czy coś takiego ale nie słyszałem żeby się coś urwało.
quperr - 05-05-2016, 22:52

A masz sprzęgiełka w razie czego?

Wiecie jak sprawdzić co to się dokładnie stało z tym napędem?

Slaw - 06-05-2016, 22:35

te w piastkach ?
quperr - 07-05-2016, 09:59

Dokładnie.

Jakieś pomysły jeszcze?