To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Nieszczelny blok silnika

dallus - 10-05-2016, 17:28
Temat postu: Nieszczelny blok silnika
Witam wszystkich. Mam kłopot z silnikiem w 3.2did. Od paru dni zauważyłem wyciek oleju silnikowego w sporych ilościach. Po Dalszym rozpoznaniu problemu okazało się ze olej wycieka z łączenia dolnej i górnej części bloku tuż przy łapie mocującej silnik do karoserii od strony filtra oleju.
Moje pytanie. Czy jest szansa opuszczenia dolnej części bloku bez wyjmowania silnika tak aby ponownie zastosować Uszczelniacz?? Może ktoś z kolegów ma doświadczenie w tym temacie. Za ewentualne podpowiedzi serdeczne dzięki. Pozdrawiam

TangoKK - 10-05-2016, 18:42

Jesteś na 100% pewny że to na połączeniu? W moim przypadku w serwisie Mitsu też powiedzieli, że wyciek jest na połączeniu. Trochę zwlekałem z naprawą i zajechałem w końcu do znajomego mechanika, kazał umyć silnik i przyjechać. Okazało się, że wyciek i to dość obfity był z pod czujnika ciśnienia oleju. Dosłownie parę groszy za czujnik u Zbyszka i sprawa załatwiona :lol:
dallus - 10-05-2016, 19:16

A tego nie sprawdziłem. To może być dobry pomysł. Tak tylko w celu upewnienia się.Czy Czujnik ciśnienia oleju znajduje się pod turbina a nad lapa silnika??
TangoKK - 10-05-2016, 20:26

Teraz dokładnie nie pamiętam bo to było parę lat temu, ale jak się nie mylę to od strony filtra oleju czyli właśnie pod turbo
zbyszekm2 - 11-05-2016, 09:44

Tak, to czujnik ciśnienia oleju, ten co znajduje się pod turbo, pod filtrem.
stevenpl - 06-09-2017, 18:34

To i ja mam z niego wyciek, tylko u mnie 2003 rok DID mam wrażenie że on jest pomiędzy turbo a filtrem oleju i strasznie beznadziejny dostęp :(