To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Panewka i tulejki w skrzyni biegów /a obudowa skrzyni.

Anonymous - 05-03-2007, 12:30
Temat postu: Panewka i tulejki w skrzyni biegów /a obudowa skrzyni.
Oddałem samochód na wymianę tulejek z panewką w skrzyni biegów bo już mi nie wchodziły biegi, serwis do mnie oddzwonił że nie jest tak kolorowo.
Miejsce gdzie była panewka wyrobiło się i coś przy skrzyni pękło, tak że nie mogą zamocować tej panewki, proponują wumienić tylną obudowę skrzyni biegów (wyjęcie skrzyni, rozebranie, przełożenie obudowy, skręcenie, zamontowanie + tulejki i panewka = wartość samochodu) szroty oferują raczej całe skrzynie (1650 zł)
Czy ktoś miał coś podobnego , i czy istnieje jakaś możliwość zamontowania tej panewki "domowym sposobem", np zrobienie jakiś obejm lub innego mocowania?

Matejko - 05-03-2007, 17:38

obudowa skrzyni jest albo aluminiowa albo zeliwna juz nie pamietam, mniejsza o to - to jest metal ktory sie spawa - sprobowalbym zawiezc tam gdzie spawaja zeby troche nadlali gdzie brakuje, spilowac - powinno zalatwic sprawe - obudowa powinna podejsc z megany diesla i 19
Bartek - 05-03-2007, 17:47

Sebancisz napisał/a:
rozebranie, przełożenie obudowy, skręcenie, zamontowanie + tulejki i panewka = wartość samochodu

bez sensu

Sebancisz napisał/a:
szroty oferują raczej całe skrzynie

zdecydowanie lepiej, a zostaje Ci w piwnicy skrzynia na części w razie problemów z synchro, czy czy innymi trybami ;)

Anonymous - 05-03-2007, 18:05

W serwisie mnie mocno postraszyli, ale mam takiego mechanika który już mnie parę razy ratował z takich sytuacji - złota rączka.
Tak wygląda sytuacja: panewka powinna wejść razem z dźwignią w skrzynię pomiędzy dwoma wąsami od spodu. Przed wysunięciem panewki czuwa podkładka którą się wpina od dołu. Niestety u mnie panewka popękała i wypadła a dźwignia opkruszyła wąsy w które wpina się zawleczkę (podkładkę).
Dokupiłem nową panewkę (50 zł) pan Zdzisio dorobił blaszką nawiercił dwa otwory od dołu skrzyni, wsunoł panewkę i dokręcił blaszkę od dołu, jest tylko problem z wstecznym, trzeba będzie pewnie wkręcić śruby z płaskimi łbami.