To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] ECO - Właściwe obroty do zmiany biegu

papamitsu - 16-05-2016, 12:07
Temat postu: [Cari 1.6] ECO - Właściwe obroty do zmiany biegu
Cześć wszystkim,

mam pytanie do bardziej doświadczonych o właściwe obroty do zmiany biegu.
Nigdy jeżdżąc służbowymi nie zwracałem na to uwagi ale od kiedy wsiadłem do swojego miśka patrzę na spalanie i monitoruję je przez aplikację w telefonie.

Cykl mieszany: tj, trochę obwodnicy, trochę centrum miasta daje wynik 8,0.
Komputer pokładowy jednak powoli zmniejsza swoją średnią gdy obroty są bliżej 2 niż 3.
Więc w teorii można by jechać 60km/h na 5-tym biegu ;)

Zawsze zmiana biegów to była kwestia wyczucia i odgłosu silnik ale, może to przez fakt, że samochód nie należy do najlepiej wygłuszonych, mam wrażenie, że go lekko przeciążam.

Zakładając jazdę ekonomiczną przy ilu obrotach (oczywiście +/-) powinno się zmieniać biegi w 1.6 16V.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ziemba. - 16-05-2016, 16:28

Tu warto posiłkować się wskazaniem spalania chwilowego.
Sztuką eko jazdy nie jest jazda w poszczególnym zakresie obrotów, a umiejętność przewidywania tego co zaraz się wydarzy.

Należałoby rzadziej używać klimatyzacji (ale też nie za rzadko, pamiętajmy, że podczas jej używania są smarowane ruchome części)
Hamować silnikiem.
Unikać całkowitego zatrzymania o ile to możliwe.
Nie wozić tego co zbędne w aucie.
Dbać o prawidłowe ciśnienie w oponach.

[ Dodano: 16-05-2016, 16:39 ]
Im płynniejsza jazda tym większe szanse na zmniejszenie spalania.

Nie będę tu mówił o najniższym spalaniu jakie osiągnąłem, ale bez specjalnego napinania na eko jazdę wychodziło mi 7,2l/100km.

Co do prędkości obrotowej silnika to możesz spróbować 2000-3200 obr/min.

davitxx - 17-05-2016, 14:41

Cześć,
ja jeżdżę swoją w okolicach 2 tys obrotów. Biegi zmieniam przy około 3 tys.

Wychodzi to około
>=60 na 4
>=80 na 5

Najważniejsze jest aby przewidywać, jak dojeżdżasz do czerwonego światła to nie jedź szybko i nie hamuj tylko puść nogę z gazu.
Jak się rozpędzasz to zrób to dynamicznie i jedź ze stałą prędkością a nie przyspieszaj przez 5km.

Jest dużo takich drobiazgów które wpływają na spalanie. Nawet nawiew na full bez klimy potrafi je zwiększać przy takim małym silniczku.