Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] ECO - Właściwe obroty do zmiany biegu
papamitsu - 16-05-2016, 12:07 Temat postu: [Cari 1.6] ECO - Właściwe obroty do zmiany biegu Cześć wszystkim,
mam pytanie do bardziej doświadczonych o właściwe obroty do zmiany biegu.
Nigdy jeżdżąc służbowymi nie zwracałem na to uwagi ale od kiedy wsiadłem do swojego miśka patrzę na spalanie i monitoruję je przez aplikację w telefonie.
Cykl mieszany: tj, trochę obwodnicy, trochę centrum miasta daje wynik 8,0.
Komputer pokładowy jednak powoli zmniejsza swoją średnią gdy obroty są bliżej 2 niż 3.
Więc w teorii można by jechać 60km/h na 5-tym biegu
Zawsze zmiana biegów to była kwestia wyczucia i odgłosu silnik ale, może to przez fakt, że samochód nie należy do najlepiej wygłuszonych, mam wrażenie, że go lekko przeciążam.
Zakładając jazdę ekonomiczną przy ilu obrotach (oczywiście +/-) powinno się zmieniać biegi w 1.6 16V.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ziemba. - 16-05-2016, 16:28
Tu warto posiłkować się wskazaniem spalania chwilowego.
Sztuką eko jazdy nie jest jazda w poszczególnym zakresie obrotów, a umiejętność przewidywania tego co zaraz się wydarzy.
Należałoby rzadziej używać klimatyzacji (ale też nie za rzadko, pamiętajmy, że podczas jej używania są smarowane ruchome części)
Hamować silnikiem.
Unikać całkowitego zatrzymania o ile to możliwe.
Nie wozić tego co zbędne w aucie.
Dbać o prawidłowe ciśnienie w oponach.
[ Dodano: 16-05-2016, 16:39 ]
Im płynniejsza jazda tym większe szanse na zmniejszenie spalania.
Nie będę tu mówił o najniższym spalaniu jakie osiągnąłem, ale bez specjalnego napinania na eko jazdę wychodziło mi 7,2l/100km.
Co do prędkości obrotowej silnika to możesz spróbować 2000-3200 obr/min.
davitxx - 17-05-2016, 14:41
Cześć,
ja jeżdżę swoją w okolicach 2 tys obrotów. Biegi zmieniam przy około 3 tys.
Wychodzi to około
>=60 na 4
>=80 na 5
Najważniejsze jest aby przewidywać, jak dojeżdżasz do czerwonego światła to nie jedź szybko i nie hamuj tylko puść nogę z gazu.
Jak się rozpędzasz to zrób to dynamicznie i jedź ze stałą prędkością a nie przyspieszaj przez 5km.
Jest dużo takich drobiazgów które wpływają na spalanie. Nawet nawiew na full bez klimy potrafi je zwiększać przy takim małym silniczku.
|
|
|