To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Luz w kolumnie kierowniczej

grzesix81 - 19-05-2016, 14:03
Temat postu: Luz w kolumnie kierowniczej
Pytanie do forumowiczów, czy w kolumnie kierowniczej są jakieś łożyska lub tuleje? Mam delikatny luz na kierownicy, głównie góra-dół i chciałbym go zlikwidować.

Z góry dzięki,

zbyszekm2 - 20-05-2016, 09:19

Spróbuj skasował śrubka na górze przekładni.
grzesix81 - 21-05-2016, 10:14

Nie chodzi mi o luz na przekładni tylko w kolumnie kierowniczej, tzn. przy samej kierownicy, tam gdzie są umieszczone przełączniki zespolone. A luz mam nie kręcąc kierownicą tylko na boki i w górę, tak jakby jakaś tuleja była tam wyrobiona lub łożysko, wie ktoś co tam jest bo nie za bardzo chce mi się to wszystko rozbierać.
tuptus9997 - 15-06-2016, 22:21

Dołączam się do tematu. Też występuje luz w mojej kolumnie kierowniczej. Wymontowałem kolumnę, dolną część wkręciłem w imadło. Kręcąc kierownicą lewo prawo jest wyczuwalny luz. Luz nie występuje na krzyżakach tylko na odcinku między nimi w tej zbudowanej części. Czy może ktoś wie co może by tego przyczyną. Załączam zdjęcie z wymontowanej kolumny.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1f6c9105294dd76c

zawer95 - 08-09-2016, 21:04

grzesix81, Mam to samo kierownica same koło lata w góre i na boki jak z tym zrobić?.
MarcinKK - 18-09-2016, 17:49

Witajcie ja również walczyłem z tematem kolumny i nie powiodło się .

W poprzednim Pajero miałem delikatny luz prawo-lewo ledwo wyczuwalny rozebrałem kolumnę kierowniczą całkowicie tzn. wysunąłem rurę i tam jest łączenie pręta kierownicy za pomocą plastikowego łącznika, który jest po to aby w razie ostrej czołówki przekładnia " schowała się "
i tam właśnie był ten luz bez możliwości pozbycia się go ( chyba żeby zamiast plastiku zaspawać ale to wiadomo jest dla bezpieczeństwa ) skończyło się wymianą kolumny na inna .

W drugim miałem luz góra dół zaraz pod kierownicą jest łożysko, na którym jest zaklepany kołnierz również rozebrałem kolumnę od drugiej strony wybiłem łożysko kupiłem nowe następnie szalką z jakiegoś starego łożyska zaklepałem to nowe i nie pomogło - kupiłem używaną przekładnię kierowniczą pomogło .

Na szczęście w obecnym zero luzu :D

Ot takie przygody miałem .