To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Głuche stuki przy 2000 obr/min

Pawlik84 - 07-06-2016, 07:16
Temat postu: Głuche stuki przy 2000 obr/min
Witam.
Ostatnio jadąc na wyciszonym radiu zauważyłem pewną niedogodność, który występuje TYLKO przy starcie silnika. Odpalam silnik wrzucam jedynkę (koła skręcone lub proste ten sam objaw), jadę do przodu wrzucam dwójkę i w momencie popuszczania sprzęgła (pedał sprzęgła u samej góry prawie) i słyszę takie ciche tuk tuk tuk x5 - na kolejnych biegach nic takiego nie występuje. Gdy wrócę do jedynki i dalej chcę to powtórzyć już takie coś nie występuje. Występuje dopiero gdy zgaszę silnik i odpalę ponownie. Co to może być? Przegub wewnętrzny coś w skrzyni, sprzęgło, luzy w mechanizmie różnicowym? A może tak ma być? coś się ustawia i potem jest ok...

[ Dodano: 15-06-2016, 07:18 ]
Chciałbym dopisać że stuki nie są związane zmiana biegów z 1 na 2 i raczej nie mają nic wspólnego ze skrzynią biegów (przeguby sprawdzone są sprawne). Jadę na jedynce i rozpędzam się dochodzę do 2 tys obrotów i słyszę wtedy te ciche 5x tuk tuk tuk i ustępuje. Później już przy innych biegach czy nawet jedynce to nie występuje - może załącza się jakiś system typu ABS ESP?

TANO - 15-06-2016, 22:32

Kolego, takie 5x Tuk,tuk ja mam w Space Wagonie po przekręceniu kluczyka przed odpalaniem, tak jak by się zazbrajał system lub zadziałał jakiś przekaźnik.
Pawlik84 - 16-06-2016, 07:05

No ja tak podejrzewam że coś się zazbraja/kalibruje/załącza ... tyle że ja mam po odpaleniu silnika i osiągnięciu 2tys obrotów i potem koniec -takich objawów nie ma do puki nie zgaszę silnik i odpalę ponownie. Być może ten typ tak ma.