To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma gaśnie po dodaniu mocniej gazu

Morceusz - 12-06-2016, 10:41
Temat postu: Carisma gaśnie po dodaniu mocniej gazu
Na wstępie wiem, że poruszane były tematy tego typu lecz mój jest nieco inny.

Posiadam Carisme 1.8 GDI z 2000 roku. Problem jest taki gdyż auto zaczęło gasnąć po dodaniu mocniej gazu nieważne na którym biegu i czy silnik był zimny czy ciepły. W końcu auto odmówiło posłuszeństwa na dobre. Udałem się do mechanika po oględzinach i podpięciu pod komputer pokazało błąd pompy WC i dodatkowo wymiana paru elementów.

wypisze co zostało wymienione.

- same fajki (cewki zdrowe) gdyż stare rozpadały się w rękach
- świece dedykowane

Po tym zabiegu auto odpalało lecz gasło nadal w czasie jazdy.

Po podpięciu pod komputer pokazało nadal błąd pompy WC. I tu się zaczyna.
Wymieniłem pompę WC już 3 razy, auto gaśnie lecz po podpięciu pod komputer nie pojawił się błąd pompy. Dodatkowo sprawdzili ciśnienie w pompce w baku. Ciśnienie ok.

Była możliwość, że przepustnica zacina się i przez to auto gaśnie. Nie myliłem się. Po wymontowaniu i dokładnym wyczyszczeniu auto lepiej się zbiera i niby nie gasł.
Do dzisiaj. Auto zgasło, migający Check Engine , odpala po 10 sek.
Najgorsze jest to, że walczę z nim od stycznia i tracę wiarę w to autko.

Jakieś pomysły?
Czy możliwe jest, że jednak pompa w baku zaczyna się zacierać?
Czy jest jakaś nieszczelność w silniku na jakimś tłoku?

MichciuGT - 12-06-2016, 11:11

Na początek dobrze mieć wykres z ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, badanie powinno być robione podczas jazdy podczas przyspieszania żeby wykryć czy jest problem z układem paliwowym.
carisma2000 - 11-07-2016, 12:16

Miałem to samo. Była to przepustnica. Dałem ją do regeneracji, nie pomogło (podobno paru gości w polsce tylko potrafi to dobrze zrobić) Kupiłem używaną z allegro za 600zł i do dziś niema problemów.
Flaczyna - 29-07-2016, 00:21

Miałem podobny problem. Mechanicy albo rozkladali ręce,albo chciało wymieniać pół silnika. Okazało się,ze był po prostu załamany przewód paliwowy przy ręcznej pompce pod maską...