Off Topic - Dywagacje nt św. przeciwmgłowych jako dzienne
JCH - 06-03-2007, 10:41 Temat postu: Światła do jazdy dziennej To ja się podepnę ....
Czy przednie przeciwmgłowe mogą służyć jako światła do jazdy dziennej
Nie róbcie wykładów, że będą oślepiać czy cuś tylko jak to się ma do przepisów?
Anonymous - 06-03-2007, 11:15
JCH napisał/a: | Czy przednie przeciwmgłowe mogą służyć jako światła do jazdy dziennej |
Ale co to da? I tak pobiera prąd z aku a żeby PM włączyć to postojowe też muszą być włączone.
Krzyzak - 06-03-2007, 12:15
JCH, zgodnie z ustawa mieszcza sie w dopuszczalnym umiejscowieniu, ale nie moga byc uzywane jako dzienne z kilku powodow:
- w 99% aut trzeba miec wlaczone postojowki (ktore nie moga byc same wlaczone podczas jazdy)
- moc swiatel do jazdy dziennej to 8-20 W
No i jak Ficu pisal - po co? skoro masz tam H3 55W czyli dokladnie tyle ile pobiera H4 na zarniku mijania.
Anonymous - 06-03-2007, 12:46
Ja mam tylko nadzieję że jednak to nie przejdzie...
JCH - 06-03-2007, 13:15
Cytat: | No i jak Ficu pisal - po co? skoro masz tam H3 55W czyli dokladnie tyle ile pobiera H4 na zarniku mijania. | Nie chodzi mi o pobór prądu żeby na tym oszczędzać. Tylko, skoro mijania świecą praktycznie przez pół roku a przeciwmgłowe bardzo rzadko to jazda w ciągu dnia na nich zrównoważyłaby to zużycie.
Cytat: | w 99% aut trzeba miec wlaczone postojowki (ktore nie moga byc same wlaczone podczas jazdy) | No nie byłyby same - byłyby włączone pozycyjne + przeciwmgłowe
Anonymous - 06-03-2007, 13:31
JCH napisał/a: | No nie byłyby same - byłyby włączone pozycyjne + przeciwmgłow |
To już zupełnie bez sensu
Adaho_krak - 06-03-2007, 13:56
Ficu865 napisał/a: | To już zupełnie bez sensu |
ale fajnie wygląda mi się podoba - tylko czy wolno
Anonymous - 06-03-2007, 14:31
adaho_krak napisał/a: | ale fajnie wygląda mi się podoba - tylko czy wolno |
Nie fajnie wygląda i nie wolno
Hugo - 06-03-2007, 15:02
Ficu865 napisał/a: | Ja mam tylko nadzieję że jednak to nie przejdzie... | Co? Obowiązek jazdy na światłach mijania cały rok? Ja mam nadzieję, że przejdzie. Koledzy pomyślcie o bezpieczeństwie... Zauważ z jakiej odległości widzisz auto jadące w dzień na światłach. Od razu rzuca się w oczy. Ja już mam taki nawyk: wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż zgaśnie CE, odpalam, włączam światła, włączam bieg i ruszam. Inaczej nie potrafię. Boże w internecie wyczytałem, iż jakiś bardzo mądry krajan obliczył, że auto jeżdżące na światłach spali 0,1 l Pb/100 km więcej Brak mi na to słów.
ŚWIATŁA PRZEZ CAŁY ROK!!!
JCH - 06-03-2007, 15:16
Hugo napisał/a: | Ja już mam taki nawyk: wsiadam do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż zgaśnie CE, odpalam, włączam światła, włączam bieg i ruszam. Inaczej nie potrafię. |
Ja mam taki:
wsiadam, przekręcam, zapalam, drapię się za lewym uchem, drapię się za prawym uchem..., wsteczny, wyjeżdżam z garażu. Wysiadam, sprawdzam czy mnie nie ma w garażu - jeśli nie to zamykam garaż. Wsiadam .... wysiadam sprawdzić czy włączyłem światła (MSS nie ma kontrolki) , wsiadam, zapalam światła, wysiadam sprawdzić czy świecą wszystkie światła (tak każą przepisy ). Gaszę światła (jeśli jest dobra pogoda nie trzeba już jeździć na światłach). I bieg - wreszcie jadę .... hurra
Sorry, nudziło mi się w pracy
Anonymous - 06-03-2007, 15:56
hehe dobre:)
JCH napisał/a: | Sorry, nudziło mi się w pracy |
też się w pracy teraz nudzę... Zaraz polecą dwa stołki JCH i pewnie mój za opieprzanie się;)
arekp - 06-03-2007, 16:19
Hugo napisał/a: | Obowiązek jazdy na światłach mijania cały rok? Ja mam nadzieję, że przejdzie. Koledzy pomyślcie o bezpieczeństwie |
Rozmowa na ten temat toczy sie w innym watku, prosze o pominiecie tego tematu czy powinno czy nie byc obowiazkiem jezdzenie na swiatlach mijania!
[ Dodano: 2007-03-06, 16:21 ]
Ficu865 napisał/a: | To już zupełnie bez sensu |
Ficu865 napisał/a: | Nie fajnie wygląda i nie wolno |
Chcesz szybko dobic do 1000 postow? To nie nabijalnia licznika tylko dyskusja.
Jesli uwazasz, ze nie wolno to przytocz przepisy - bo o to pytal autor.
Anonymous - 06-03-2007, 16:27
arekp napisał/a: | Chcesz szybko dobic do 1000 postow? To nie nabijalnia licznika tylko dyskusja.
Jesli uwazasz, ze nie wolno to przytocz przepisy - bo o to pytal autor. |
Teraz to mi wjechałeś na ambicję. Mogę sobie pisać i będe pisał to co uważam za słuszne. Biorę udział w dyskucji a czy piszę w jednym czy w dwóch postach... sorry ale nie Twoja zagroda.
I nie mów że jestem spamerem bo na postach mi nie zależy...
Wracając do dyskucji. Jestem za obowiązkiem jazdy na światłach cały rok ale np na terenach niezabudowanych. W mieście raczej to nie ma sensu.
arekp - 06-03-2007, 16:58
Ficu865 napisał/a: | Teraz to mi wjechałeś na ambicję. Mogę sobie pisać i będe pisał to co uważam za słuszne. |
Zawiodles mnie ... czytajac poczatek w ktorym piszesz o 'wjechaniu na ambicje' liczylem, ze dalej podasz jakies konkrety z przepisow. Zamiast konkretow wychodzi na to, ze ambicja u Ciebie to jednak cos innego niz u mnie
Anonymous - 06-03-2007, 17:15
Nie znam konkretnych przepisów bo po co do tego jest forum
a wjechałeś na ambicje porównując mnie do spamerów
Co do tego że napisałem o nakazie jazdy poza terenem zabud. Czesto jest tak w trasie że przejeżdża się przez niezabud. zabud. nie tak nie tak... i musielibyśmy cały czas przełączać. To juz lepiej niech będą włączone. Ewentualnie nakaz jazdy tak jak do tej pory przy ograniczonej widoczności i bedie gites
|
|
|