To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Uwaga oszustwo

Krzyzak - 01-07-2016, 14:39
Temat postu: Uwaga oszustwo
Chciałem przestrzec osoby, które dostały e-mail od niby e-bok PGE z rachunkiem za energię elektryczną. Jest to próba oszustwa wraz z próbą ściągnięcia niechcianego oprogramowania.
Jako osoba na codzień się tym zajmująca, wiem żeby nie otwierać żadnych załączników ani nie klikać w linki - np. do pobrania faktury. Dokument ten może zawierać oprogramowanie do przejęcia kontroli nad naszym sprzętem.
Ja nie kupuję prądu od PGE, więc było mi łatwiej, ale niektórzy mogą się naciąć.
Jest to kolejna pomysłowa akcja po tej z podszywaniem się pod firmy kurierskie.

Pierwsza rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to adres wydawcy - u mnie był to ebok@programserver.net. Jak łatwo się domyślić adres umożliwia tylko wysyłanie maili, więc ma tylko SMTP a POP3 czy IMAP już nie. Druga kwestia to na 100% PGE nie miałoby adresów w domenie programserver.net. Już po tym można wiadomość całkowicie zignorować.

irekmiecz - 01-07-2016, 21:10

Coś podobnego dostałem będąc zagranicą z adresu Wagner.65@ptncs.co.id

" I have attached the financial report you requested.

Regards
Janna Wagner

Vice President of Sales Marketing "

Kilka tygodni wcześniej nieco dłuższy e-mail z Pace.08667@numericable.fr

" Thank you for your email regarding your order of 21 June, and sorry for the delay in replying. I am
writing to confirm receipt of your order, and to inform you that the item you requested will be delivered
by 25 June at the latest. If you require more information regarding this order, please do not hesitate to
contact me.

Also, our records show that we have not yet received payment for the previous order of 11 June,
so I would be grateful if you could send payment as soon as possible. Please find attached the
corresponding invoice.

If there is anything else you require, our company would be pleased to help. Looking forward to
hearing from you soon.

Yours sincerely
Daron Pace
General Manager "

Oba z załącznikiem zip
Oczywiście nie otwierałem załączników i oba są jeszcze w spamie.

Krzyzak - 01-07-2016, 21:53

Dodam, że programserver.net jest zarejestrowana w Rosji.
Bizi78 - 02-07-2016, 11:46

Do mnie ostatnio bardzo często przychodzą maile niby od banków: pko, mbank, bzwbk o zablokowaniu dostępu do banku przez internet.
Namawiają na kliknięcie w link, oczywiście nie jest to adres banku :wink: .
Podstawa to zdrowy rozsądek :D .

Tomek - 02-07-2016, 12:12

Też często dostaję spam z "PGE", zazwyczaj chcą około 1600 zł dopłaty
Ernst77 - 21-03-2017, 09:55

Widzę, że nie jestem sam, jeśli chodzi o e-maile, które wysyłane są do mnie w celu okradzenia mnie.