To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wytarty wieloklin w transferze (reduktorze)

Gembu - 04-07-2016, 15:58
Temat postu: Wytarty wieloklin w transferze (reduktorze)
Witam,
niestety 2 tygodnie temu mojemu O1 przytrafiła się przykra dolegliwość.
Bez wcześniejszego ostrzeżenia jakimiś dziwnymi odgłosami czy zachwaniem, podczas ruszania na skrzyżowaniu dało się słyszeć coś w stylu trachh... i samochód przestał jechać, silnik pracował dalej równiutko, biegi wchodziły prędkościomierz pokazywał jakąś tam prędkość, ale auto stało w miejscu. W warsztacie obstawiali różne możliwości wliczając sprzęgło, ja natomiast zająłem się przeglądaniem wątków tego forum i odnalazłem podobne przypadki sugerujące wytarcie wieloklinu na łączeniu skrzyni biegów i transferu. Niestety diagnoza potwierdziła się. Zamówiłem już używkę ( zbyt wielu na rynku ich nie ma ) i teraz czekam, aż przyjedzie i zamontują ( oby pasowała ). Najbardziej w tym całym zdarzeniu ciekawi mnie jednak przyczyna tego wszystkiego, jakieś sugestie? Zakładając część używaną chciałbym mieć jako taką pewność czy tez zabezpieczenie przed ponowną tego typu akcją. Osobiście podejrzewałem ewentualny brak oleju w transferze, ale w warsztacie pokazali mi, że spłynęło około 0,5l czyli mniej więcej tyle, ile powinno być + jeszcze sporo ze skrzyni.
Pozdrawiam.

nytsug - 09-07-2016, 13:57

Nie jesteś jedyny. Zużycie materiału. Zwróć tylko uwagę na ilość zębów na wieloklinie i sposób chłodzenia i doprowadzenia przewodów do transferu.
elektryk - 10-07-2016, 15:18

nytsug napisał/a:
Nie jesteś jedyny. Zużycie materiału. Zwróć tylko uwagę na ilość zębów na wieloklinie i sposób chłodzenia i doprowadzenia przewodów do transferu.
To nadaj nic nie tłumaczy małej wytrzymałości. Wałek pasuje bez luzu i bez tarcia, równie dobrze mogłoby się wałki wieloklinowe w półosiach wyrabiać.
spooner25 - 15-07-2016, 18:03

Powertowałem trochę w necie a nie jest to łatwe zważywszy na nietypowy transfer w wersji Turbo. Mam nadzieję, że te linki Ci pomogą. Daj znaka ;)

http://www.topendpower.pl

http://allegro.pl/redukto...6202500695.html

Gembu - 27-07-2016, 18:14

Dzięki za sugestie, ostatecznie transfer, który kupiłem pasował. Założyli, samochód jeździ :) Oby 2-gi raz mi się taka przygoda nie przytrafiła.

Pozdrawiam