To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Bliźniacze model

wix - 08-07-2016, 10:25
Temat postu: Bliźniacze model
Dzisiaj z ciekawości szukałem informacji ile A ma alternator w Lancerze 1.6. Jakie było moje zdziwienie, że ten sam silnik siedzi w Peugeocie 4008 i Citroenie C4 Aircross. Dodatkowo C4 i 4008 są produkowane w Japonii a kokpit oprócz kierownicy jest identyczny jak w ASX. Kolejne spostrzeżenie to nowy Pickup Fiata - Fullback, to L200 w trochę innym opakowaniu. Ciekaw jestem czy to Mitsubishi szuka nowych partnerów, czy to Włosi i Francuzi nie mieli pomysłów na własne konstrukcje i weszli w kooperację z Mitsubishi? Jak myślicie?
Trik - 11-07-2016, 22:22

Dodaj do tego Outlander II - C-Crosser i Pug 4007
silnik 4B10 i 4B11 siedział w Dodge Coliber (Lancer i Outlander II, spółka z D-C)
silnik 4A91 siedział w Smarcie ForFour (lub na odwrót w Lancerze)
W Tajlandii Lancer produkowany jest pod nazwą Proton Inspira lub JebaT
Tego kwiatu to pół światu :mrgreen: .
Początkowo miałem wrażenie że Pug 301 to Mitsu 4G. :idea:

Tomek - 12-07-2016, 22:57

To się dzieje nie od dziś.

Moja Carisma jest ma blachy Mitsu, konstrykcyjnie to jest Volvo S40 1 gen, a silnik ma od renufki.

taka historia:
Podjechałem kiedyś do niedoszłego "szwagra: wymienić olej i takie tam (gośc od ~10 lat siedzi tylko w reno), odkręcił korek wlewu oleju, coś się mu nie spodobało (kto miał dCi to wie jaki kretyńsi jest patent z bagnetem :mrgreen: ), ale przemilczał (od góry nie wygląda jak dCi, bo ma inną pokrywę, dopiero jak ściągniesz pokrywę to widać co to)
ale jak podniósł auto i zobaczył miskę olejową to mowi "to jest dCik z renufki?" i wtedy jakby w innym świecie, zaczął opowiadać o tych silnikach, sprawdzać każdy najmniejszy przewodzik, itp.

Misiek :) - 09-09-2016, 13:28

Galant E1 i E3 były przerabiane przez AMG (ten od Mercedsa)
Ad lat 80 w kanadzie Mitsu było sprzedawane jako eagle (jak opel w GB mają tylko znaczek inny)
Mitsu colt C5, CA (coupe), Eclipse 1g, 3000 GT były sprzedawane jako Dodge,
Pierwsze Hyundai były konstrukcji Mitsu :) Hyunadai Coupe kilka lat temu mial silnik 4G63
Jak miałem Galanta E33A GTI to niektóre elementy pasowały od Hyundai.

Co do Protona, to EVO X były to Mitsubishi ze znaczkiem Protona. Natomiast Lancery, Colty CA, Grandis itp to Mitsubishi po facelifting. Np Protron 418LRS to Colt CA coupe z zawieszeniem i hamulcami z Carismy, silnik to GTI 4G93 z minimalnymi zmianami... do tego takie drobiazgi jak grill, światła itp...

DO tego Colt CZ jest bratem mechanicznym smarta for four

Mitsubishi Raider - dodge dakota

Mitsubishi Dignity Nissan Cima

Mitsubishi Proudia - nissan Fuga

Nieraz bardziej się opłaca odkupić jakiś udany model, niż od początku projektować nnowe auto