[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Strzelanie podczas ruszania/wolnej jazdy
telewizoor - 14-07-2016, 07:45 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Strzelanie podczas ruszania/wolnej jazdy Cześć, od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas ruszania albo przyspieszania z małej prędkości z przodu słychać coś jakby strzelanie/metaliczne chrupanie, nie wiem jak to określić Słychać to przy otwartym oknie, spotkał się ktoś z takim problemem?
Hugo - 14-07-2016, 07:47
telewizoor, masz zaciski dwutłoczkowe, więc nadają się do gruntownego czyszczenia.
telewizoor - 14-07-2016, 07:50
Ale w jaki sposób one wydają takie dźwięki?
Hugo - 14-07-2016, 08:58
Nie wiem dokładnie z którego miejsca skrzypią, ale spotkałem się z tym nie raz. Pewnie klocki na styku z jarzmami lub prowadnice w jarzmach, ze względu na brak smaru/niewłaściwy smar.
telewizoor - 14-07-2016, 09:57
Czyli teoretycznie ruszając z hamulcem nie powinno być tego dźwięku, sprawdzę.
W sumie to podejrzewałem coś ze sprzęgłem albo cos w skrzyni..
Dzięki za rady
Hugo - 14-07-2016, 10:35
telewizoor napisał/a: | Czyli teoretycznie ruszając z hamulcem nie powinno być tego dźwięku, sprawdzę. | Też może występować.
robertdg - 14-07-2016, 19:08
A tego strzelania/chrupania nie czujesz przypadkiem na karoserii pod nogami
Może być tak, ze ktoś wymienił banana i zamontował nieoryginalne śruby, fabryczne śruby mają tolerancje co do 5mm, sruby zastepcze metryczne sa stopniowane co 10mm, te 5mm dłuższej śruby powoduje ze sruba opiera sie na karoserii i chrupie przy ruszaniu o karoserie bo sanki sa zamocowane na elastycznych gumach.
Drugi motym chrupania moze byc zwiazany z wyrobionym sworzniem wahacza prostego albo banana
skip01 - 14-07-2016, 20:00
Ja mam takie stukanie przy ruszaniu i odpuszczaniu gazu i znowu dodawaniu. Zlokalizowalem to w drzwiach kierowcy cos na zawiasach sie wybilo. Zobacz czy masz tak przy otwartych drzwiach bo u mnie jest tak tylko przy zamknietych. Moze masz to samo co ja a jak nie to szukaj dalej
savagger995 - 16-07-2016, 08:21
skip01 napisał/a: | Ja mam takie stukanie przy ruszaniu i odpuszczaniu gazu i znowu dodawaniu. Zlokalizowalem to w drzwiach kierowcy cos na zawiasach sie wybilo. Zobacz czy masz tak przy otwartych drzwiach bo u mnie jest tak tylko przy zamknietych. Moze masz to samo co ja a jak nie to szukaj dalej |
No właśnie tak jak kolega wyżej. Otwórz lekko drzwi tak na ok 10 cm, złap za ramkę i próbuj
ruszać góra dół. Jeżeli jest luz to go na pewno wyczujesz. U mnie takowy występuje ale wystarczy psiknąć WD w zawiasy i na ok miesiące jest spokój .
|
|
|