Forum ogólne - Samochód rodzinny za 20-25000 PLN
sieegurd - 15-07-2016, 11:01 Temat postu: Samochód rodzinny za 20-25000 PLN Witam szanownych Kolegów i Koleżanki
Chciałem się poradzić odnośnie zakupu samochodu. Najlepiej wziąłbym coś nowego z salonu, ale ze względu na pewną sytuację nie mogę się w chwili obecnej zadłużyć. I nie, nie jestem na KRD
Nasz Lancernik zaczyna się już powoli starzeć i coraz częściej trzeba do niego dokładać, a także jest już za ciasny na ilość osób i rzeczy do przewiezienia Zaczęliśmy myśleć o zmianie autka, na większy rodzinny. Jakie funkcje ma spełniać:
1. Kosztować do 20-25.000 PLN,
2. Nie starsze niż 10-12 lat (chyba, że lepiej starszy rocznik),
3. Zabrać spokojnie 2 osoby dorosłe + 2 dzieci w fotelikach,
4. Mieć spory bagażnik, na wózek, walizkę, kosmetyki itp.
5. Klimatyzacja (teraz nie mamy, więc dłuższe trasy w słońcu to masakra),
6. Preferuję benzynę + LPG, diesel'i nie lubię
6. Nie musi być to Mitsu :/
7. Raczej kombi, ew. SUV.
8. Nie będę pisał, że bezawaryjne, ale w miarę przyzwoite w utrzymaniu.
Ogólnie to myślałem nad Skodą Octavią, Fordem C-MAX lub Focusem, przewija się też Outlander. Ale nie znam się na silnikach, podzespołach itp., więc nie wiem na jakie modele patrzeć. Robię 10-12000 km rocznie, trasy mieszane.
Jeśli ktoś ma ochotę udzielić mi wskazówek, to będę wdzięczny. Jeśli napisze jeszcze model, rocznik, silnik itp., to będę wdzięczny jeszcze bardziej
Dzięki za pomoc
Tomek - 15-07-2016, 14:44
sieegurd, pomocy oczekujesz, a że Ci się rodzina powiększyła, to się nic nie pochwalisz
Moje gratulacje.
Zapraszamy do nas kiedyś, daleko nie macie.
pzdr
Bizi78 - 15-07-2016, 14:57
Tomek napisał/a: | a że Ci się rodzina powiększyła, to się nic nie pochwalisz |
Chwalił się już dawno na forum .
http://forum.mitsumaniaki...1452540#1452540
A tak wracając do tematu to jak napisałem w regionalnym może lancer CS z ostatnich lat produkcji .
sieegurd - 15-07-2016, 20:04
Tomek ostatnio bardzo rzadko ostatnio bywam na forum, dlatego się nie rozwodziłem nad powiększeniem rodziny Dzięki
Tomek napisał/a: | Zapraszamy do nas kiedyś, daleko nie macie.
|
Właśnie ciężko się zapakować w nasz samochód (butla LPG w bagażniku), poza tym jak jest upał, to masakra bez klimy. Nie mówię, że klima to zbawienie, ale żeby chociaż 1-2 stopnie chłodniej było niż na zewnątrz
Bizi masz na myśli takiego Lancernika: http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6yt135.html
Bizi78 - 15-07-2016, 20:13
Tak, tylko w 2.0 trzeba zwrócić uwagę na stan miski olejowej bo kosztuje ponad 600zł .
mkm - 16-07-2016, 04:15
sieegurd, piszemy o 20-25 "na auto", a nie "na wszystko" czyli serwisy/ubezpieczenia itp.?
Avensis w kombi - trzeba być szybkim, bo ładne sztuki schodzą szybko. 10latek.
VW Golf Plus - bardzo pozytwne odczucia po kupnie już dwóch 8-9latek.
No i coś co miło zaskakuje przy bliższym poznaniu (zwłaszcza w bogatszych wersjach) Opel Zafira. 7-8latek
Fragu - 16-07-2016, 11:43
Nie chcesz volvo v50 ? ;D
sieegurd - 16-07-2016, 15:01
Fragu napisał/a: | Nie chcesz volvo v50 ? ;D |
Nie przemawia do mnie Volvo A także Audi
mkm napisał/a: | sieegurd, piszemy o 20-25 "na auto", a nie "na wszystko" czyli serwisy/ubezpieczenia itp.? |
Chciałbym się z wszystkim zamknąć w 25.000, ale 30.000 to taka górna granica na wszystko. Maćku ile muszę tak +- zostawić kasy na sprawy "okołokupne", tzn. serwis (np. rozrząd) + ubezpieczenia + inne?
Nie wiem, ale trochę nakręciłem się na C-Maxa np: http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6ygFfn.html
robertdg - 16-07-2016, 19:02
Ford i Volvo w tych "budach" mają ze sobą wiele wspólnego
Jak chcesz pozostac przy japonczyku to pomysl o toyocie serii Verso, europejczyk tu specjalnie nie ma nad czym wybierac poza "szczeniakami" "plusami" oraz wszelkiem masci "maxami", oczywiscie pozostaje Ci jeszcze rynek USA, czyli najpopularniejsza wersja GRAND Voyager/Caravan albo T&C, ale pomimo tego, że te auta sa grubo malowane to i tak maja problemy z korozja, w końcu to koncern który umoczył z Daimlerem a teraz wisi na jednej lince z Lancia, czyli na rynku zmieniło sie to, ze niektóre czesci sa na tyle popularne i tanie co spinki koncernu FIAT'a. Niezaprzeczalny plus to dobra wspólpraca z LPG i fajne automaty
mkm - 16-07-2016, 19:16
sieegurd, lekko 4tyś musisz na serwis mieć w zapasie - przegląd/uzupełnienie klimy, wymiana klocków, płynów, jakiegoś "drobiazgu" i "niedrobiazgu", uszczelnienie wycieków, wymiana filtrów...
Do tego ewentualnie jakieś opony, akumulator, uzupełnienie "braków/zniszczeń".
Przy kupnie też kilka złotych przygotuj na przegląd - minimum mechanik z kompem i podnośnikiem i ścieżka diagnostyczna.
PS. Handlarz z ogłoszenia C-maxa ma niezbyt dobrego lakiernika
Zwracaj uwagę na stan nadwozia - mechanikę zawsze zrobisz, a z "blachą" są problemy
sieegurd - 16-07-2016, 21:08
mkm napisał/a: | PS. Handlarz z ogłoszenia C-maxa ma niezbyt dobrego lakiernika |
Wiedziałem, że się przyczepisz po fachowemu
Jak tylko czymś się zainteresuję na oto moto, to będę się kontaktował
robertdg napisał/a: | Jak chcesz pozostac przy japonczyku to pomysl o toyocie serii Verso |
Ciekawa propozycja, szkoda, że większość w Dieslu mi się trafiła. Nie wiem, może uprzedzony jestem
Do Octavii widzę nikt mnie nie zachęci?
Tomek - 16-07-2016, 21:54
sieegurd napisał/a: | Do Octavii widzę nikt mnie nie zachęci? |
mieliśmy taką w domu przez około rok, niestety był trochę golas
duży bagażnik
"fabryczne" instalacje LPG to porażka, tego unikaj jak ognia, no i ogólnie 1.6 na LPG nie idzie
ale wczoraj byłem wożony jakimś dieslem, na fullu i powiem, że przyjemnie to wyglądało w środku
Octavię polecam, ale gama silnikowa marna, chyba, że zadowoli Cię ~100 koni, czy to w benzynie czy dieslu
czarny.marcin - 17-07-2016, 21:15
nikt za Ciebie nie wybierze i nie poda złotego środka .
Ja np za taką kwotę kupiłbym zadbane e39 oczywiście touring , bo mam gdzieś głęboko nowości i tandetę
Samochód jest jak garnitur - musi przylgnąć
sieegurd - 21-07-2016, 11:10
Odwiedziłem 4 komisy samochodowe i jestem załamany Na dziesiątki samochodów, może z 5 wartych uwagi. W większości chyba nawet nie przestawiane od miesięcy, rdza aż płynie z różnych elementów. Cienko to jakoś widzę na chwilę obecną :/
gulgulq - 21-07-2016, 21:22
dlatego My kupiliśmy teraz nowe auto bo miałem to samo..
byłeś w Mysłowicach ?
|
|
|