To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Wyjazd nad morze

gulgulq - 25-07-2016, 09:13
Temat postu: Wyjazd nad morze
Wybieramy się na urlop nad morze i zastanawiam się jak jechać. Trasa praktycznie przez cała Polskę.

Google pokazuje w zasadzie 2 typy:

1. Ropczyce -> Kielce -> Łodź - Grudziąc -> Koszalin -> Sianożęty
2. Ropczyce -> Kraków -> Wrocław -> Zielona Góra -> Gorzów Wielkopolski - Szczecin -> Sianożęty

Czasowo wyglądają tak samo, druga trasa 170 km więcej ze względu na to że robimy kółko - ale w zasadzie całą trasa do Szczecina to drogi szybkiego ruchu.
Podróż będzie w zasadzie tylko w nocy (junior śpi).

Ma ktoś praktykę w takich jazdach ?

apg2312 - 25-07-2016, 11:01

Ja bym wybrał trasę nr 2. Tyle, że jest droższa - dłuższa, oraz A4 jest płatna na odcinku Kraków-Katowice oraz Gliwice-Bielany Wrocławskie.
Jedziesz w nocy, więc widoków i tak podziwiał nie będziesz ;) No, może oprócz superpomnika w Świebodzinie, ale w nocy fajnie go widać ;)

Krzyzak - 25-07-2016, 14:00

Zaproponowałbym coś takiego:
Ropczyce - okolice Krakowa tak by się wbić na A1 - potem autostradą do końca aż do Gdyni i potem drogą krajową (chyba) 6 w kierunku Kołobrzegu.
A1 naprawdę może śmiało pomykać odkąd omija Łódź.

apg2312 - 25-07-2016, 14:50

Krzyzak napisał/a:
Ropczyce - okolice Krakowa tak by się wbić na A1

A1 w kierunku północnym w formie nadającej się do jazdy zaczyna się dopiero od Piotrkowa Trybunalskiego, więc jazda przez Kraków to niepotrzebne kółko. Jeśli już, to wtedy lepiej wtedy jechać początkiem trasy nr 1 :
gulgulq napisał/a:
1. Ropczyce -> Kielce -> Łodź

Ale powtarzam - skoro trasa ma być robiona w nocy, to wszelkie ewentualne krajobrazy i widoki można pominąć.

robertdg - 25-07-2016, 19:19

Trasa nr 2 bez watpliwości
sampler - 25-07-2016, 20:12

trasa nr 2 posiada obecnie spore utrudnienia związane z budową S3. Od Legnicy aż do Gorzowa można coś trafić. Ale skoro jedziesz nocą to nie powinno być korków.
apg2312 - 25-07-2016, 20:32

Cytat:
trasa nr 2 posiada obecnie spore utrudnienia związane z budową S3

Zawsze można jechać autostradami - tylko kwadrans dłużej, niestety znowu trochę więcej kilometrów. Ale korków nie będzie :D
Trasa nr 2 899 km, 9h15min
Trasa nr 3 1022 km, 9h27min
Trasami 2 i 3 jechałem kilkukrotnie - oczywiście z Chorzowa i tylko do Szczecina. W zimie tylko nr 3, Niemcy chyba mają podgrzewany asfalt ;)

piomic - 25-07-2016, 22:22

apg2312 napisał/a:
Niemcy chyba mają podgrzewany asfalt

Nie, zamiast NaCl sypią CaCl2.

lolo.lolo - 25-07-2016, 23:20

witam,
jeździłem do Sianożęt taką trasą (też w nocy):
Ropczyce-Kielce-Łódź-autostradą A2 zjazd na Międzyrzecz i dalej tak jak trasa nr2
pozdro

gulgulq - 26-07-2016, 09:52

Krzyzak napisał/a:
Zaproponowałbym coś takiego:
Ropczyce - okolice Krakowa tak by się wbić na A1 - potem autostradą do końca aż do Gdyni i potem drogą krajową (chyba) 6 w kierunku Kołobrzegu.
A1 naprawdę może śmiało pomykać odkąd omija Łódź.

najdłuższa trasa
945 km, 9 godzin 45 minut

[ Dodano: 26-07-2016, 09:55 ]
lolo.lolo napisał/a:
witam,
jeździłem do Sianożęt taką trasą (też w nocy):
Ropczyce-Kielce-Łódź-autostradą A2 zjazd na Międzyrzecz i dalej tak jak trasa nr2
pozdro

to też najdłuższa trasa
945 km, 9 godzin 49 minut

Krzyzak - 26-07-2016, 11:43

czasem dłuższa = szybsza
proponowałem A1 bo jak w kwietniu jechałem do Spały to równo przez wszystkie kilometry od Gdańśk do Strykowa miałem 120km/h (Scenic = potworny hałas powyżej 100, więc nie wykorzystałem możliwości A1)
liczenie czasu przejazdu jest mocno teoretyczne - bierze chyba dopuszczalną max. prędkość na danym odcinku a nie rzeczywiste warunki

apg2312 - 26-07-2016, 12:07

Ale A1 (jako autostrada) jadąc od południowej granicy kończy się w Pyrzowicach, a potem zaczyna się w Piotrkowie Trybunalskim. Czyli dla Ciebie A1 była idealna, bo jadąc z Gdańska i tak w Piotrkowie czy trochę wcześniej z autostrady zjeżdżałeś - więc możesz nawet nie wiedzieć, że w tam się autostrada kończy.
A zauważ, że odcinek Ropczyce-Legnica to cały czas autostrada A4 (465 km autostrady), a od Legnicy do Szczecina jest to droga międzynarodowa E65 (droga krajowa DK3 i miejscami droga ekspresowa S3)

gulgulq - 26-07-2016, 12:22

Krzyzak napisał/a:

liczenie czasu przejazdu jest mocno teoretyczne - bierze chyba dopuszczalną max. prędkość na danym odcinku a nie rzeczywiste warunki

trochę tak i trochę tak - dziś pokazuje wszystkie trasy poniżej 9 godzin wiec chyba traffic jest brany pod uwagę

pewnie zrobimy tak ze tam pojedziemy najkrótszą trasą nr 1
a wracając pojedziemy opcja 2

pod warunkiem ze pojedziemy bo żonę zwolnili mi z pracy :/
jak znajdzie coś nowego to będzie ciężko dostać urlop od razu na 2 tygodnie

Fragu - 26-07-2016, 13:57

Ruch jest brany pod uwagę w google maps.

Moja propozycja:
https://www.google.pl/map...50875!3e0?hl=pl

Ostatnio wracałem spod Rzeszowa do Bydgoszczy w ten sposób i jechało się całkiem przyjemnie.
Wg mnie nie warto jechać aż do Nowych Marz A1 (odcinek od Torunia do Nowych Marz płatny).

Marcino - 26-07-2016, 22:17

Ciężkowice - Tczew robie w nocy z dziecmi w niecałe 7g w tym 2x tankuje lpg.... 680km, Na A4 wjezdzam w Brzeskum póżniej A1. teraz jak Łodz zrobili to blisko 6h bedzie.