To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Dyskoteka deski rozdzielczej i tylnych świateł

kolegikolega - 26-07-2016, 04:42
Temat postu: [Cari 1.6] Dyskoteka deski rozdzielczej i tylnych świateł
CARISMA 1.6 GL -brak ściemniacza

Ciekawy problem:
Godzina 2:10 w nocy.
Wyjeżdżam szczęśliwy wolnością od obozu pracy swoją carismą.
Szczęście nie trwało zbyt długo i przerodziło się w złość, frustracje i słynne "Co to Edit! jest"
Zgasło podświetlenie tablicy rozdzielczej SUPER wiedziałem że utrata światła na licznikach i desce rodzi inny problem... brak tylnych postojowek.
Działały tylko światła STOPU i kierunki.
Oczywiście przednie światła działały prawidłowo!!
W dzień jakoś da się to przełknąć ale o 2:15 w nocy jednak jakieś oświetlenie tylne by się przydało.

Ok 30km do pokonania do domu... co robić...
- przegląd bezpieczników na szybko -są OK
- czochranie, macanie przekaźników, styków, różnych mas jak i w komorze silnika i w tylnej klapie - OK
:butthead:

Ciul...
nie będę stał do rana więć ruszam...NAGLE JEST!! Święcą.... Nie świecą.... Święcą.... Nie świecą...

Podświetlenie deski zapalało się i gasło w losowych momentach.. ale jak wiemy tylne
światła też..

OBRAZOWO:

deska świeci->świecą tylne światła postojowe i oświetlenie tablicy
deska nie świeci-> nie świeca tylne światła postojowe i oświetlenie tablicy

Pytanie do Was
1) Co może być przyczyną świrowania podświetlenia?
2) Czy światła postojowe tylne jest jakoś podłączone wraz z podświetleniem deski rozdzielczej?
3) Pisze ten post o 4:30 wiec niczego dokładnie nie rozbierałem jeszcze, ale czy może być to problem z masą?
A) Jeśli tak to gdzie szukać tej masy odpowiedzialnej za światła tylne i deski?
4) Czytałem inne tematy i znalazłem o załamanej wiązce pomiędzy budą a bagażnikiem ale czy to oddziaływałoby na deskę rozdzielczą? Na razie sam jestem załamany :(

Proszę Was o jak najszybszą diagnozę.... jutro też wracam o 2 w nocy :(

RavRav - 26-07-2016, 11:11

Ja bym na twoim miejscu wymienil bezpieczniki od swiatel. Nawet jak sa dobre, mialem cos takiego ze wogole nie mialem lewych pozycji, bezpiecznik niby dobry ale go wymienilem i pozycje wrocily
kolegikolega - 10-08-2016, 13:11

Światla pozycyjne padly na amen. Wymienione bezpieczniki. Kupilem i zamontowalem zespolony i nic to nie dalo. Teraz pytanie. Ktory to przekaźnik od swiatel pozycyjnych? W temacie o bezpiecznikach i przekaźnikach zdjecia wygasly.