To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Zmiana alternatora z 65A na 90A w pajero II 2,5TD

bylet - 28-07-2016, 23:03
Temat postu: Zmiana alternatora z 65A na 90A w pajero II 2,5TD
Witam,

Niedawno nabyłem Pajero II 2,5TD z 1992 (niestety bez klimatyzacji), jednym z problemów okazał się niesprawny alternator 65A model MD147245. Mam już drug± sztukę, tyle że 90A model MD162964 (wyszukana po VINie jako zgodna) i wolałbym zamontować mocniejszy.

Problem jest tylko w kole pasowym alternatora, w starym było na pasek 17mm, a w nowym na pasek 13mm. Zastanawiam się, czy mogę założyć cieńszy pasek i nie będzie problemów na pozostałych kołach (kolizji przy montażu, przekręcania paska, zerwania etc.)? Czy niestety muszę szukać nowego koła pasowego do tego alternatora, bo stare jest z jakim¶ wiatrakiem i chyba nie podejdzie?

Może i głupie pytanie, ale łatwiej mi wymienić pasek, bo stary i tak już się nie nadaje do ponownego montażu, niż szukać tego koła, zwłaszcza, że i tak nie mam jak go odkręcić.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

lesmen - 30-07-2016, 11:44

Niestety musisz wymienic to kolo pasowe. Mysle ze ze starego powinno bez problemu podejsc.[/list]
bylet - 30-07-2016, 14:36

Dzięki za odpowiedĽ, ale wła¶nie wróciłem z firmy zajmuj±cej się regeneracj± alternatorów i dowiedziałem się, że tak prosto nie jest z tym kołem, a kombinować nie chcę, bo ustaliłem ze sklepem, z którego kupiłem alternator po VINie, że jak się nie da zrobić typowego p'n'p to wymieni± mi alternator na 65A, także w poniedziałek wymieniam alternator, kupuję poprawne paski i jak mi starczy czasu to od razu zamontuję.