To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Tajemnicze gniazdo z kontrolką

MiroG - 16-08-2016, 22:48
Temat postu: Tajemnicze gniazdo z kontrolką
Od niedawna jestem posiadaczem ASX 2012 rok.
Na panelu przycisków posiadam tajemnicze gniazdo z czerwoną lampką.
Przeszukałem dokumentację, ale tam nie ma nic na ten temat.
Co to jest i do czego służy?
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Link do zdjęcia:
https://zapodaj.net/3119801270f9e.jpg.html

apikus - 16-08-2016, 23:17

Wygląda jak kontrolka alarmu i miejsce do wyłączenia.
plecho1 - 17-08-2016, 06:48

Raczej jest to gniazdo dezaktywacji dodatkowego immobilisera. Przy kluczach powinieneś mieć klucz z pasującą wtyczką. Działa to przeważnie tak, że przed każdym odpaleniem w to gniazdo trzeba wetknąć na moment klucz odblokowujący. Pewnie ta procedura denerwowała właściciela lub były z tym jakieś problemy więc zabezpieczenie zostało odłączone.
piker - 17-08-2016, 09:32

Zdecydowanie alarm. Mam to samo. Niczego nie trzeba wtykać aby uruchomić samochód. Powinieneś mieć kluczyk do zmiany ustawień/aktywacji/dezaktywacji zależnie od wersji alarmu.
plecho1 - 17-08-2016, 10:53

Sam zdemontowałem kilka takich immobiliserów więc może to też być immobiliser. Zresztą poprzez takie złącze kożna też dezaktywować katapultę :)
MiroG - 17-08-2016, 11:54

Trop z alarmem jest chyba dobry.
Gemini 933 ma w zestawie taki własnie klucz elektroniczny do programowania chyba.
Fakt, przy zapasowym kluczu mam taki elektroniczny kluczyk pasujący kształtem do tego gniazda.
Ale konkretnego zastosowania tego klucza elektronicznego jeszcze nie znam.

Ciekawe czy przydaje się wożenie tego klucza w aucie, czy też jest potrzebny tylko do celów przeprogramowania?

Może ktoś ma dostęp do dokumentacji po polsku do tego alarmu?

piker - 17-08-2016, 15:35

Raz mi alarm ześwirował i kluczyk przydał się do dezaktywacji. Jak sobie wisi przy kluczykach, to raczej nie przeszkadza.
Kluczykiem można ustawiać uzbrajanie/rozbrajanie/dezaktywowanie alarmu, sygnalizację świetlną/dźwiękową itp.
Sprawdzę w domu jaką mam wersję, bo jakaś instrukcja jest.