[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] utrata mocy po postoju
kaiii - 20-08-2016, 15:03 Temat postu: [Z34A 1.3] utrata mocy po postoju Hej, raz na tydzień zdarza mi się taki problem, że wracam na parking do mojego colta, odpalam go, wrzucam wsteczny i nagle zapala się kontrolka silnika i mimo dodawania gazu colt nie wskakuje na obroty. Od tego momentu mogę sobie wrzucać dowolny inny bieg i gazować na maksa .. obroty nie wskoczą powyżej 1500-2000 obrotów.
Nauczyłem się jak radzić sobie z powyższym problemem. Wyłączam wówczas samochód. Wychodzę z niego i zamykam go pilocikiem. Następnie otwieram go pilocikiem. Otwieram drzwi i zamykam je z powrotem. Znów zamykam auto pilocikiem, otwieram pilocikiem i tym razem mogę wsiąść do samochodu i odpali normalnie. Wskakuje już bez problemu na obroty przy gazowaniu, jedynie przez najbliższą godzinę pali się kontrolka silnika.
Cała procedura jest dość śmieszna, zwłaszcza przy zatłoczonym parkingu. Ponadto martwi mnie, że to może być niezdrowe dla silnika. Co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Proszę o pomoc.
Pawlik84 - 20-08-2016, 19:20
Podepnij auto pod komputer - sprawdź błędy.
Z którego roku masz auto? Może trzeba przeprogramować ECU, często były z nim problemy.
Anonymous - 23-08-2016, 17:05
Przypomniał mi się taki kawał.
Jedzie dwóch informatyków samochodem i nagle silnik zgasł. Niewiedzą co robić, a silnik nie odpala. W końcu jeden proponuje.
- może powinniśmy wyjść z samochodu, wejść jeszcze raz i wtedy odpalić?
Mam nadzieje, że nie łapiesz się w szeroko rozumiane pojecie informatyka.
ALE! ...to oznacza, że kawał nie ma racji bytu, bo da się tak auto tymczasowo naprawić.
shreku - 27-08-2016, 12:11
Sprawdź post pt. "Tryb Awaryjny".
Dobrze byłoby podłączyć pod kompa i zczytać błędy (jak już ktoś wyżej napisał)
sarwinek - 28-08-2016, 21:13
witam kolego. mam tak samo w swojej maszynie.. ale póki co jeszcze nie rozwiązałem tego tematu.. jedynie podpiolem się przez elm327 i wyskoczyly mi dwa błędy.. czujnik pedału gazu i czujnik powietrza zasysanego.... teraz się zastanawiam czy jechać do ASO czy do garażowego elektro majstra ☺
Pawlik84 - 28-08-2016, 21:16
Tak jak shreku napisał - czyszczenie przepustnicy + zmiana softa w ECU powinien problem zniknąć - dość częsty w coltach 1.3 2004-2008.
adam111 - 08-09-2016, 19:27
Mam ten sam problem, czyszczenie przepustnicy, a nawet jej wymiana nie pomogła.
Otwarcie drzwi, podniesienie pupy i zamknięcie też pomaga zazwyczaj Czasami trzeba dwukrotnie powtórzyć żeby się "zresetował".
Spróbuję wymienić soft - tak jak piszecie.
sarwinek - 15-09-2016, 20:29 Temat postu: przepustnica lub czujnik cisnienia... Witam. U mnie jest tak samo,,,,,,,utrata mocy po odpaleniu ........wysiadam zamykam auto wsiadam odpalam i jest ok....średnio raz na dwa tyg sie tak zdarza....pod komputerem jednoznacznie pokazuje problem z przepustnica lub czujnik ciśnienia powietrza dolotowego...teraz nie wiem jak to ugryźć żeby kasy na darmo nie wtapiać...wymieniać ten czujnik???dostep do wszystkiego jest dobry wiec chyba warto samemu spróbować.....
tokyo - 21-09-2016, 23:40
Witam
Reprograming silnika pomimo tego ze nr softu jest ok nalezy go zaladowac na sztywno jeszcze raz
Problem ten wyskakuje czesto w autach w ktorych auto bylo podlaczone pod jakis tester uniwersalny i byly kasowane bledy np KTSem
maramass - 07-10-2016, 10:55 Temat postu: zmiana softu w ECU witam mam kolta CZ 1.3 95km 2006r szukam kogoś kto potrafi zmienić soft w ECU jestem z mińska maz.
|
|
|