To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C68A 1.8] Twardniejący pedał hamulca

Pioter_86 - 21-08-2016, 13:50
Temat postu: [C68A 1.8] Twardniejący pedał hamulca
Problem pojawia się po przejechaniu 60-100 km, na krótkich dystansach nic się nie dzieje.
Czasami pedał hamulca twardnieje i hamulce słabo działają, bądź częściowo i ściąga auto na prawo przy takim hamowaniu, jakby serwo przestawało działać, ale... serwo trzyma ciśnienie i po 1-3 wciśnięciach wszystko zaczyna działać poprawnie, zaworek zwrotny łączący serwo z kolektorem też raczej nie jest przyczyną bo już zmieniłem przewód na taki bez zaworu.

Może mieć na to wpływ płyn hamulcowy po długim staniu samochodu bez odpalania?

mouseman - 21-08-2016, 16:29

może układ jest zapowietrzony, wymiana płynu jest wskazana.
Pioter_86 - 21-08-2016, 18:46

Zapowietrzyłem kiedyś układ hamulcowy w nissanie 100nx jak zmieniałem zaciski i na zapowietrzonym układzie pedał wpadał w podłogę i opór stawiał na samym dole, do tego zazwyczaj był miękki.
Tutaj potrafi na samej górze się zaciąć, chyba że faktycznie płyn hamulcowy jest już do bani.

robertdg - 21-08-2016, 19:18

Skoncentruj sie na wspomaganiu pedału hamulca, dokąłdnie obejrzyj serwo z wierzchu oraz przeleć przewody z nyplami vacum czy aby przypadkiem nagar sie nie zebral, zaworka zwrotnego nie usuwaj bo to bardzo istotny element tego układu
plecho1 - 21-08-2016, 20:53

Oraz sprawdź czy ten układ serwa jest szczelny.
Pioter_86 - 31-08-2016, 18:12

Wygląda na to że wszystko jest w porządku...
Znajomy stwierdził że to prawdopodobnie pompa ABSu skoro ciąga auto na boki jak się pedał zatnie.
I teraz pytanie z jakich modeli podejdzie pompa absu do lancera gti?