[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Ścina mi oponkę lewy tył, czym to spowodowane ?
Anonymous - 09-03-2007, 10:37 Temat postu: [CA4A 1.6] Ścina mi oponkę lewy tył, czym to spowodowane ? Witam!!!
Zauważyłem ostatnio że ścina mi oponkę lewy tył ( opona ścięta jest od wewnętrznej strony) czym to może być spowodowane?Dodam iż autko prowadzi się świetnie, nie ściąga podczas dużych prędkośći ( 180 km\h ) nawet przy hamowaniu.Auto Mitsubishi Colt 1.6 16V 93r 83kW
Anonymous - 09-03-2007, 11:44
jedz ustawic zbierznosc, prawdopodobnie to kolo masz rozbierzne !
Adaho_krak - 09-03-2007, 12:02
czasem również uszkodzony amortyzator jest odpowiedzialny za ścinanie opony
wojmi1 - 09-03-2007, 12:18
Moja rada jedz na diagnostyke /tam gdzie sie robi przeglady/ na trzepaki koszt ok 30zl a bedziesz dokladnie wszystko widzial i wiedzial
szczeslaw - 09-03-2007, 13:19
Kuczan napisał/a: | Zauważyłem ostatnio że ścina mi oponkę lewy tył ( opona ścięta jest od wewnętrznej strony) |
Najczęściej nadmierne zużycie wewnętrznej strony opony spowodowane jest zbyt dużą rozbieżnością kół na osi.
Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że Colt ma belkę skrętną z tyłu (standard w samochodach klasy B). Jeżeli tak jest, to niestety geometria tylnej osi jest nieustawialna. Można się bawić w jakieś podkładki, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. Trzeba zlokalizować element na którym rozjeżdza się geometria (może to być luz lub zgięty któryś z elementów).
adaho_krak napisał/a: | czasem również uszkodzony amortyzator jest odpowiedzialny za ścinanie opony |
Amortyzator raczej powoduje "ząbkowanie" opony, a nie jej równomierne (na obwodzie) ścinanie.
Kuczan, jedź zmierzyć geometrię.
Anonymous - 09-03-2007, 14:58
Amortyzator i wachacz ok a może tuleja wachacza jest wybita ?
szczeslaw - 09-03-2007, 15:38
Zmierz geometrię i jedź na szarpaki. Inaczej to wróżenie z fusów.
Hugo - 09-03-2007, 17:05
szczeslaw napisał/a: | Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że Colt ma belkę skrętną z tyłu (standard w samochodach klasy B). | Colty C5x miały belkę, ale CAO ma z tyłu wahacze.
Anonymous - 10-03-2007, 12:49
Pojechałem na szarpaki i okazało się że zbieżność + geometrie tylnych kół trzeba ustawić, nigdzie nie ma żadnych luzów cała reszta w największym porządeczku
szczeslaw - 10-03-2007, 17:30
Właśnie sprawdziłem service manuala - zawieszenie tylne jest w pełni regulowane więc nie ma problemu. Tylko zwróc uwagę, żeby ustawili ci w miarę możliwości na wartości nominalne a nie tylko w tolerancji. Tolerancja jest na tyle duża, że opony może ci już nie będzie cięło ale jest to odczuwalne w prowadzeniu.
Anonymous - 03-09-2007, 13:28
to nie koniecznie musi byc zbierznosc ,ja mam podobnie ale diagnosta powiedzial ze puki nie wymienie gum lacznikow i wahacza to nie ustawie zbierznosci i bedzie dalej scinac opone takze czeka mnie wymiana
- tuleji wahaczy i stabilizatora ,lacznikow
nie wiem jak to fachowo sie nazywa
mozna zaobserwowac czy plywa ci tyl i czy stuka na dziurach jak tak to napewno te tuleje maja wine
potem ustawiac zbierznosc i kupic opony nowe
Hugo - 03-09-2007, 13:33
kucy27 napisał/a: | stabilizatora ,lacznikow | Gdzie Ty tam masz stabilizator? Przynajmniej ja nie mam.
Anonymous - 03-09-2007, 13:36
wlasnie pisze nie znam sie
ale chodzilo mi o :
- tuleji wahaczy i lacznikow
Anonymous - 03-09-2007, 14:19
Ja wtedy wymieniłem tuleję wachacza ( lewy tył ) i ustawiłem komputerowo zbieżność 4 kół. Nie tnie mi opon i całe tylne zawieszenie jest ok więc jeżdzi się normalnie.
Anonymous - 09-03-2008, 11:50
Hej,
Odgrzewam trochę już stary temat ale tak jak koledze tnie mi opony i wokól tego tematu mam do was kilka pytań.
Auto jest obniżone i to dość mocno (podobno nie metodą chałupnicza) Zarówno z prawej jak i z lewej strony z tylu tnie opony od wewnątrz. Czy da się jakoś to poprawić ustawiając geometrię itp.?
I drugie pytanie tnie z obu stron ale z lewej bardziej - i tutaj nie wiem co to może być?
Pytanie zasadnicze jest takie czy można nad tym popracować tak jak kolega i ustawić geometrię itp., czy to może zwalony jest tuning obniżający i trzeba sprężyny wywalić. Amorki sprawdzone przed zimą podobno są ok.
Będę wdzięczny za jakąś pomoc.
|
|
|