[04-13]Colt CZx - Dziwny dźwiek z pod maski silinka
zdunixion - 26-08-2016, 13:32 Temat postu: Dziwny dźwiek z pod maski silinka Witam. Po zgaszeniu rozgrzanego silnika z pod maski, przez kilka sekund słychać dziwny dźwięk, jak by cos trzeszczącego o metal. Dokładnie prawdopodobnie pochodzi z dużego pojemnika metalowego, na kształt butelki, który przylega do silnika, nie wiem jak kto dokładnie się nazywa.
Silnik 1.5 DI-D 95 KM
Czy powinienem się niepokoić?
Pawlik84 - 26-08-2016, 18:48
Zrób zdjęcie z którego miejsca wydobywa się dźwięk i jak długo go słychać. Po zgaszeniu silnika komputer może coś kalibrować, mi jedynie co słychać to wentylator jeszcze pracuje parę sekund gdy chodzi klima. Może sprężarka klimy? Podrzuć zdjęcie.
zdunixion - 27-08-2016, 10:28
Oto zdjęcie: https://zapodaj.net/59b1543b0f63f.jpg.html
Co do Klimy raczej nie ma nic wspólnego. Gdy jest nie używana również słychać ten dziwek
Ewentualnie spróbuje nagrać film
Pawlik84 - 27-08-2016, 20:42
Nie mam pojęcia co to jest ale wygląda coś jak "ala" zawór EGR - coś z czego sonda lambda pobiera info być może o spalinach.
Tu masz opis części
http://mitsubishi-motors....sub_group%3D310
do ewentualnego zakupu - zapewne nie jest to tanie.
Przejedź się z tym do ASO, może bardziej sprecyzują o co chodzi i doradzą.
zdunixion - 18-10-2016, 12:37
Wracam do tematu. Przesyłam link do filmiku na którym pokazuje reakcje na zgaszenie silnika: https://youtu.be/Vr3-SZ1d3Uw
Wcześnie musiałem wymienić wąż/rura między filtrem powietrza a turbiną, który był uszkodzony w miejscu gdzie połączony jest z przewodem odpowietrzenia. Myślałem że to jest przyczyna. Ale jednak nie.
Pawlik84 - 18-10-2016, 12:54
Hmm..
To brzmi jak by się jakieś łożysko rozsypało. Czy przypadkiem nie kręci się jeszcze turbina, jak by smarowania nie miała albo luzy jakieś? Tego dźwięku nie ma gdy silnik pracuje normalnie?
zdunixion - 18-10-2016, 14:01
Trudno stwierdzić czy podczas pracy słychać ten dźwięk, bo zakłóca sam silnik. Po przejechaniu około 6 km i po zgaszeniu, dźwięk nie pojawia się. Ale po dłuższej jedzie, to już tak. Moim zdaniem turbina się kręci, Podczas przyspieszenia słychać normalny dźwięk turbiny. Również z mocą nie ma problemu. Chociaż są znikome ilości oleju na łączeniu przewodem odpowietrzenia a wężem/rurą od filtra powietrza do turbiny.
digidy - 06-01-2017, 21:05
zdunixion napisał/a: | Trudno stwierdzić czy podczas pracy słychać ten dźwięk, bo zakłóca sam silnik. Po przejechaniu około 6 km i po zgaszeniu, dźwięk nie pojawia się. Ale po dłuższej jedzie, to już tak. Moim zdaniem turbina się kręci, Podczas przyspieszenia słychać normalny dźwięk turbiny. Również z mocą nie ma problemu. Chociaż są znikome ilości oleju na łączeniu przewodem odpowietrzenia a wężem/rurą od filtra powietrza do turbiny. |
No i jaka przyczyna? Turbina? Przez uszkodzony wąż dostawał się kurz/piach i przytarła się?
zdunixion - 31-08-2021, 19:37
Witam. Minęło kilka lat odkąd zacząłem ten temat. W końcu wziąłem się za ten problem. Okazało się zawór podciśnienia sterujący gruszką turbosprężarki który po prostu hałasował po zgaszeniu silnika. Postanowiłem kupić nowy i wymienić. Od tej pory jest cisza. Musiałem sporo wymontować elementów żeby dostać się to tej części. Puki co jest OK.
|
|
|