Pajero Pinin - Automat w Pinin-ie
pavca - 30-08-2016, 13:42 Temat postu: Automat w Pinin-ie Witam
Prosiłbym o opinie kolegów posiadających jak sprawuje się automatyczna skrzynia w Pinin-ie ? Działanie, awaryjność ? Miałem Frontere w automacie i bardzo sobie chwaliłem Ciekawe jak sprawuje się automat w tym maluchu ?
Kordesky - 30-08-2016, 22:42
Kolego mam pewne wnioski z jazdy automatami i manualem. Samochod klasy Pinina to wszedolaz. Jesli bedziesz go uzywal w miescie i na dojazd po drogach nad zalew czy inny zbiornik lub na grzybki to automat napewno sie sprawdzi. Jesli chcesz pinia uzywac do wjazdu w teren nawet ten lekki ale czesto to zamordujesz go;). Automat nie nadaje sie do jazdy w terenie. Uwazam Pinina za conajmniej dzielnego kanciaka chociaz najzwyczajniej w odroznieniu od frontierki jest mi szkoda nim wjezdzac w bloto czy krzaki bo ma ogromny urok w sobie. Jesli myslisz o automacie to pewnie mpi bo jakos nie widze automatu w gdi ze wzgledu na spalanie. A i atut gdi czyli ss jakos nie idzie w parze z automatem z powyzszych wzgledow. Ja wiem ze wszystko mozna ale po co. I 126p sie w lesie jezdzilo a do miasta w461. No ale po co;). Frontera to tez bardziej rodzinny wozek ze sporym miejscem, tutaj tego nie uswiadczysz. Reasumujac odradzalbym automat w piniu rowniez ze wzgledu na serwis. To auto pochlonie 3 takie frontiery na wydatki zwiazane z automatem. Poki sie nie zepsuje nic to beedziesz sie cieszyl;). Manual w takim samochodzie to wszystko czego trzeba. Jezdzilem roznymi terenowkami od uaza po wspomniana wojskowa gklase z blokadami dyferencjalow obu osi i automat w takim aucie to profanacja;).
Piotrek4 - 31-08-2016, 08:56
Akurat automat w pininie to produkcja aisin-warner i to ten sam 4biegowy model co cherokee xj więc jest to jednostka nie do zamordowania w małym lekkim pininie. A w teren automat jest niezastąpiony, gdybym swojego nie kupił po pieniądzach to na pewno szukałbym automatu.
pavca - 31-08-2016, 09:05
Kordesky napisał/a: | ..... Frontera to tez bardziej rodzinny wozek ze sporym miejscem ...... |
I tu się pozwolę z tobą nie zgodzić. Po małym lifcie (2") i dobrych oponach (BFGoodrich AT) + kilku drobnych modyfikacjach Frotka na prawdę może zdziałać dużo w terenie
Kordesky napisał/a: | ..... uzywal w miescie i na dojazd po drogach nad zalew czy inny zbiornik lub na grzybki to automat napewno sie sprawdzi ...... |
Taki mam zamiar + może jakieś dłuższe wyjazdy turystyczne do dzikich krajów (rumunia, albania)
Kordesky napisał/a: | ..... Jesli chcesz pinia uzywac do wjazdu w teren nawet ten lekki ale czesto to zamordujesz go;). ...... |
Z doświadczenia wiem że automat nie nadaje się jedynie do dużego błota (częsta zmiana kierunku jazdy - tył, przód - zabija skrzynię ) W pozostałych przypadkach, delikatność przeniesienia napędu powoduje że to automat często "wygrywa" z manualem Ale jak wszyscy wiemy najważniejszy jest łącznik między kierownicą a "pedałami"
Kordesky napisał/a: | ..... Reasumujac odradzalbym automat w piniu rowniez ze wzgledu na serwis. ...... |
Potwierdzam, jak coś pójdzie to naprawa idzie w tysiące - znam z autopsji
A reasumując to tak tylko pytam z ciekawości, bo pojawił się taki MPI na Alledrogo
[ Dodano: 31-08-2016, 09:18 ]
Piotrek4 napisał/a: | Akurat automat w pininie to produkcja aisin-warner i to ten sam 4biegowy model co cherokee xj więc jest to jednostka nie do zamordowania w małym lekkim pininie. A w teren automat jest niezastąpiony, gdybym swojego nie kupił po pieniądzach to na pewno szukałbym automatu. |
A orientujesz się kolego czy lockup jest tylko na 4 biegu w tej skrzyni, czy też na 3 ? Można gdzieś znaleźć jakieś info o tej skrzyni ?
Piotrek4 - 31-08-2016, 10:21
Mimo wszystko każdy kupi co chce, licząc wymianę sprzegla co 150 tysięcy to nawet koszt regeneracji automatu już sie taki duzy nie wydaje. A na alledrogo używki za kilkaset złotych można dostać wiec niema tragedii. A jesli aw4 wytrzymuje 4.0 v6 z sporym momentem w cherokee i jest uznawane za nieśmiertelną w tym aucie to zapewne wytrzyma dluzej niż blacha w pininie
Najważniejsze żeby w automacie wymieniać regularnie olej to pojeździ długo.
pavca - 31-08-2016, 11:05
A orientujesz się kolego czy lockup jest tylko na 4 biegu w tej skrzyni, czy też na 3 ? Można gdzieś znaleźć jakieś info o tej skrzyni ?
Piotrek4 - 31-08-2016, 12:32
Wpisz aw4 lockup w Google i masz pełno informacji, jakie to ma znaczenie przy codziennej eksloatacji?
pavca - 31-08-2016, 12:57
Wpisywałem pełne oznaczenie skrzyni V4AW4 i nie wyskakiwało Teraz jest full
A w codziennej eksploatacji zapięty lockup to tak jak bym jechał na manualu - bez strat na sprzęgle hydrokinetycznym
romek atomek - 01-09-2016, 07:23
cześć - jak ktoś pisze ze automat nie do jazdy w terenie - to co nie powiem będzie źle. Od jednego starego Mehcanika z Mitsu się dowidziałem = ale za późno bo juz miałem, że jeżeli Pinin to 2.0 i tylko w automacie.
pavca - 01-09-2016, 09:57
romek atomek napisał/a: | .... że jeżeli Pinin to 2.0 i tylko w automacie. |
A czemu tylko 2.0 ? Są 1.8 MPI w automacie. Wygoda i oszczędność na gazie
romek atomek - 01-09-2016, 20:33
pavca napisał/a: | romek atomek napisał/a: | .... że jeżeli Pinin to 2.0 i tylko w automacie. |
A czemu tylko 2.0 ? Są 1.8 MPI w automacie. Wygoda i oszczędność na gazie |
nie zaprzeczam bo i to nie moja opinia .. sam mam \1,8 gdi w manualu - ale służbowego wolf'a w automacie - i byłem sceptyczny i się odgrażałem .. i mnie dopadło .. i nie zamienię ( wież mi, większych purystów manuala mało było ) . nawet wojskowy humwee jest w automacie ,,
NightHunter - 07-09-2016, 00:32
Kordesky napisał/a: | Jesli chcesz pinia uzywac do wjazdu w teren nawet ten lekki ale czesto to zamordujesz go;). Automat nie nadaje sie do jazdy w terenie. |
Nie wiem jakimi argumentami/doświadczeniami kolega się kieruje ale chyba mija się z prawdą. Od roku użytkuje PP 2.0 GDI w automacie i fakt jeżdżę nim po lesie, często na grzybki ale głownie służy mi jako auto na polowania. I mówiąc szczerze nie oszczędzam go, po prostu ma robić swoje, bez względu czy jest to świeżo zaorane pole, torfowa łąka czy piaszczysta skarpa jakich w okolicznych lasach niemało. Poluje kilka razy w tygodniu więc częstotliwość użytkowania nie jest mała. Dotychczas przejechałem w ten sposób ok 30 tys. mil /auto używane jest wyłącznie w terenie/ wyciągając nim przy okazji nie jednego kolegę z leśnych błotek czy grząskich łąk i auto jakoś żyje
Kordesky napisał/a: | Reasumujac odradzalbym automat w piniu rowniez ze wzgledu na serwis. To auto pochlonie 3 takie frontiery na wydatki zwiazane z automatem. Poki sie nie zepsuje nic to beedziesz sie cieszyl;) |
Kolega chyba nie do końca jest zorientowany odnośnie kosztów. W dobie aut sprowadzanych na części z GB koszt zakupu skrzyni do automatu jest relatywnie niski - na chwilę obecną waha sie od 350 do 500 zł.
Pozdrawiam
|
|
|