Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Drugi raz uszczelka pod głowicą na przestrzen
thefirm - 30-08-2016, 21:39 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Drugi raz uszczelka pod głowicą na przestrzen Witajcie
4 lata temu, kilka msc po zakupie Cari miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. Została zauważona przy wymianie rozrządu. Objawów nie pamiętam, ale nie wydaje mi się żeby jakieś były.
Do teraz było wszystko ok a zrobiłem ok 50tkm.
Miałem trasę ok 1800km w 3dni, większość autostradami.
Ostatniego dnia po przejechaniu jakichś 150km autostradą ze średnią predkością 150km/h nagle zaczęła rosnąć temperatura płynu chłodzącego. Zwolniłem do 120km/h i spadła do ok 90stopni. Za chwilę znowu przyspieszyłem i podobnie zaczęła rosnąć do 3/4 skali. Więc zwolniłem i dojechałem do miejsca docelowego.
Godzinę później jechałem drogami krajowymi ok 300km ze średnią 90-110km/h ale temperatura była w normie.
Następnego dnia zajrzałem pod maskę i zauważyłem że ubyło płynu w chłodnicy.
Olej był w normie, choć i jego dolewałem podczas tej trasy (ok 0,5l).
Pojeździłem na miejscu ok 200km i znowu ubyło płynu w chłodnicy (do poziomu minimum).
Z tego co zauważyłem auto nie kopci na biało, nie czuć paliwa w płynie chłodniczym, korek wlewu oleju nie ma białej mazi...
Wydaje mi się że nie załączał się wentylator przy chłodnicy.
Mam wrażenie że mocy nie stracił podczas jazdy.
Wstępna diagnoza mechanika po obejrzeniu auta i niezauważeniu wycieków - uszczelka pod głowicą.
Proszę Was o informację, czy to na pewno uszczelka?
Co można sprawdzić żeby być pewnym że to uszczelka?
Jeżdżę dynamicznie, ale nigdy na zimnym silniku.
W chłodnicy płyn, sprawdzałem jakiś czas temu, nie zamarzał.
Dzięki za sprawne info, auto stoi u mechanika a ja zastanawiam się co robić...
ross - 31-08-2016, 07:15
Chłodnica może przytkana?Czy ściska dolnego węża przy większych obrotach?
robertdg - 31-08-2016, 07:34
Porządne uzupełnienie i odpowietrznie układu a nastepnie kontrola wycieku, bez tego diagnoza nie jest tak oczywista. Jezeli w trasie temperatura skakała do 3/4 i opadała po zwolnieniu predkosci silnika, to wynikało głownie z ubogiego stanu płynu chłodzacego, czyli zaburzenia obiegu chłodziwa miedzy silnikiem a chłodnica
JackD - 31-08-2016, 13:35
tak jak pisze robertdg, uzupełnic płyn i odpowietrzyć odpowietrznikiem, zagrzać do otwarcia termostatu, otworzyć ogrzewanie samochodu, jezeli ubyło płynu to uzupełnić. Pozdr.
thefirm - 31-08-2016, 18:24
Jutro odbiorę (niezrobione) auto i dam znać.
[ Dodano: 08-09-2016, 23:51 ]
Tak się nie odzywam bo ... nic się nie dzieje.
Nie ubywa płynu chłodniczego, nagrzewa się do ok 90stopni, tak jak zawsze.
Nie kopci podczas dodawania gazu, oleju też raczej nie przybywa.
Zrobiłem 6 tras po 30km w ciągu ostatnich dni i jest okey.
Będę auto obserwował, a Wy jak macie jakieś rady, chętnie je przeczytam.
Mechanik wystawił diagnozę po ww przypadłościach, że do zrobienia będzie uszczelka.
[ Dodano: 22-09-2016, 19:41 ]
Jednak wszystko wskazuje że uszczelka.
Panowie, pytanie bo jest zestaw uszczelek na górę (zamówiłem go 4 lata temu jak robiona była po raz pierwszy uszczelka pod głowicą).
Numer: ADC46265
Czy jest tutaj wszystko czego potrzebuję?
I czy warto to wszystko wymienić?
Wiadomo że jak kupię zestaw to nie będę mógł odesłać jak zostaną jakieś uszczelki.
Swoją drogą główną uszczelkę głowicy mogę mieć za ok 110zł, a ten zestaw który jeszcze 4 lata temu kosztował 330zł, teraz kosztuje od 500zł do 600zł. Ta sama firma, wszystko to samo.
Na fakturze nie znalazłem i na foto też nie widzę, czyli w zestawie nie ma śrub głowicy?
Widocznie skręcili na starych skoro nie było nowych w tym zestawie.
Dzięki za informację czy warto brać ten zestaw i wszystko wymieniać, ja go znajdę tak w ok. 350zł.
plecho1 - 22-09-2016, 20:31
Zestaw jak najbardziej potrzebny bo aby dostać się do uszczelki głowicy to musisz przejść przez te pozostałe.
|
|
|