To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Gałka zmiany biegów - plastiki

maniak - 04-09-2016, 17:18
Temat postu: Gałka zmiany biegów - plastiki
WItam, chce troszę zrobić porządek z moim outlanderem, mam 117 tyś przebiegu a środek styrany jak by miał pół miliona.. prośba o pomoc jaki zamiennik gałki zmiany biegów będzie pasował ( obecna jest strasznie przetarta)
kolejna sprawa to plastiki boczków drzwi srebrne są przetarte do czarnego plastiku ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? pomalować ? może folia? robił ktoś taki zabieg?

alojso - 05-09-2016, 10:11

Jeśli gałkę masz skórzaną, to kup sobie na allegro zestaw do regeneracji skóry za 35 zł i ją napraw samemu, za takie pieniądze nie kupisz na pewno niczego lepszego :)
emil_d - 05-09-2016, 20:16
Temat postu: Re: Gałka zmiany biegów - plastiki
maniak napisał/a:
WItam, chce troszę zrobić porządek z moim outlanderem, mam 117 tyś przebiegu a środek styrany jak by miał pół miliona.. prośba o pomoc jaki zamiennik gałki zmiany biegów będzie pasował ( obecna jest strasznie przetarta)
kolejna sprawa to plastiki boczków drzwi srebrne są przetarte do czarnego plastiku ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? pomalować ? może folia? robił ktoś taki zabieg?

Ja też się podłączam pod pytanie o gałkę - u mnie juz plastik wylazł spod skóry :)

supeer - 06-09-2016, 10:34

Z oryginalami i zamiennikami ciezko na rynku...jedynie jakie widzialem to jakies podswietlane plastikowe. Cena oryg w aso to jakies 500zl :twisted: wiec trzeba szukac z wypadkow/oby takich najmniej/ :mrgreen:

Renowacja...skore wymienisz lecz bez wytloczen biegow

krecisie - 06-09-2016, 14:55

Mnie się udało jakiś czas temu odkupić w bdb stanie z aledrogo identyczną gałkę od Lancera za jakieś 80 zł.... ale sprawdzałem i śledziłem ogłoszenia przez jakiś miesiąc aż w końcu się trafiła :) . Lakierowanie w domowych warunkach starej gałki, na której nie widać już odbitych biegów to wg mnie wygląda trochę odpustowo..
Można się zapytać szwaczy którzy obszywają skórą kierownice , być może i gałkę odnowią nową skórą dobrej jakości.
Na upartego można ja wykręcić, wysłać do obszycia i jeździć te kilka dni bez gałki.. :) a później cieszyć się ładnie obszytą nową skórą

alojso - 06-09-2016, 19:27

supeer napisał/a:

Renowacja...skore wymienisz lecz bez wytloczen biegow

Nie chodzi o wymianę skóry, lecz jej barwienie. Są zestawy 4-składnikowe: zmywacz, odłuszczacz, farba, lakier. Mi taki zestaw starcza na 3 kierownice, generalnie wyglądają one jak nówki sztuki. Myślę, że biegałkę skórzaną można by zregenerować podobnie, w końcu skóra to skóra (chyba że to nie skóra?).

supeer - 07-09-2016, 19:14

Skora skora lecz u mnie malowanie juz nie pomoze :butthead: biegi jak i szwy przetarte, z pol roku i do wymiany. Zamiennikow na rynku nie ma...takze dbajcie o swoje biegalki :mrgreen: trzeba czekac na jakis wypadkowy

szukalem z innych marek. bmw, audi, ford itp lecz z marnym skutkiem, moze wkoncu cos bedzie pasowac

a moze ta z mazdy?
ma ktos mazde zeby to sprawdzic? :)

z forda?

Hugo - 08-09-2016, 07:46

Widziałem kiedyś na alle... ogłoszenie, że ktoś obszywa gałki na nowo skórą i nawet jest możliwość wytłoczenia symboli biegów.
supeer - 08-09-2016, 08:58

Jednak sie mylilem :oops: znalazlem 5 firm ktore zajmuja sie obszywaniem i wytlaczaniem w skorze :mrgreen: napisalem, czekam na odpowiedzi jak wyglada to cenowo i wizualnie.
Dam znac :)

promatti - 09-09-2016, 12:29

a da się samą gałkę podmienić na inna?

ta kulka mnie tak drażni, a np w Galu galka jest idealna dla mnie. Co jest ważne przy wymianie gałki?

mam automat TC-SST

supeer - 18-09-2016, 17:43

promatti napisał/a:
Co jest ważne przy wymianie gałki?

na pewno srednica i dlugosc gwintu. I montaz...czy galka wkrecana czy nakladana. Wyciagnij swoja a sie przekonasz ;D

Z 5 firm do ktorych napisalem odpisaly narazie 2...
MGmax http://www.mgmax.eu/ podali cene okolo 70zl ich realizacje nawet mi sie podobaja.
Carsdream http://carsdream.com/ cena okolo 80zl, tu wymagaja przeslania zdjecia jak wygladac ma uklad biegow.
Jesli dojdzie do realizacji to pochwale sie swoja galka.

kolej - 11-10-2016, 23:03

Gałkę i kierownicę, rzeczywiście można potraktować zestawem do regeneracji skóry, wychodzi to bardzo fajnie. Też miałem pourywane nitki na gałce biegów, sam zszyłem i odnowiłem zestawem do regeneracji - wraz z kierownicą. Co do plastików, to po raz kolejny (kiedyś w Oplu) dałem do flockowania - kolor jak wcześniej ciemno-szary. Efekt super, łącznie robiłem 11 elementów (kratki wentylacyjne, boczki drzwi (te plastikowe szare), tunel środkowy.

supeer - 18-04-2017, 18:33

czas nadszedł na moja galke, wytarte numery i wyprute szwy....
zdecydowalem sie na firme maff

dla mnie wykonanie i jakosc klasa! cena 70zl

zdjecie starej i nowej galki

oI00 - 26-01-2018, 09:19

A możesz zdradzić jak ją zdemontowałeś ?

Ps. Witam Wszystkich :)

RAFGST - 26-01-2018, 09:46

poszukaj na forum, ja juz to opisywałem, kupiłem gałkę do zmiany biegów do mazdy 6, gwint ten sam tylko dolny trzpien trzeba skrócić. a tak pasuje idealnie, poszukaj na forum , niepamietam gdzie to jest ale dałem tez zdjęcia jak to wyglada

[ Komentarz dodany przez: Bizi78: 26-01-2018, 10:08 ]
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1545937&highlight=#1545937 :wink:

o właśnie to , :)