Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Check Engine wypadanie zapłonu na ciepłym sil
Lewy-97 - 05-09-2016, 20:29 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Check Engine wypadanie zapłonu na ciepłym sil Witam.
Kupiłem miesiąc temu Mitsubishi Carisma 1.8 GDI z 2004r po lifcie.
Pojechałem po nią 400km od miejsca zamieszkania. Podczas drogi powrotnej po przejechaniu dość dynamicznie okolo 200 km wyrzuciło check engine (nawet nie odczułem spadku mocy lub innych niepokojacych oznak). Zresetowałem go poprzez odłaczenie akumulatora i dalej ruszyłem w trasę. Po okolo 2/3 dniach znów wyrzuciło check engine. Pojechałem do mechanika i komputer wskazał wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. W związku z tym przełożyłem cewki i kupiłem nowe świece. Błąd po krótkim czasie znów powrócił i dalej na drugim cylindrze. Na zimnym silniku wszystko w porządku. Natomiast gdy złapie temperatura to czasami chodzą 3 cylindry. Po zgaszeniu i odczekaniu az temperatura opadnie dalej chodzi na 4. Gdy jest zimny chodzi aż miło, tak jak powinien. Wyraźne niedomaganie odczuwam przy przyspieszaniu na ciepłym silniku, wtedy usterka sie ukazuje i silnik nie ma mocy (jakby chodziły 3 cylindry). Aktualnie dzieje się to coraz częściej.
Ciśnienie na każdym cylindrze okolo 16.
Mechanicy rozkładają ręce.
Proszę o pomoc.
plecho1 - 05-09-2016, 21:27
Może wina wiązki tej cewki zapłonowej lub wtrysku, może wiązki tego wtryskiwacza po między sterownikiem silnika a wtryskiem lub samego sterownika silnika.
Nie było żadnych innych błędów tylko błąd wypadania zapłonu?
Lewy-97 - 05-09-2016, 21:48
Sprawdzałem kable. A jak sprawdzić sterownik silnika ?
Tylko błąd P302
plecho1 - 05-09-2016, 23:04
To raczej będzie trudne, można spróbować go rozebrać i sprawdzić czy nie ma zimnych lutów lub wymienić na inny ale to wiąże się z wymianą kompletu czyli sterownika silnika, sterownika immobilisera oraz klucza ze stacyjka.
Lewy-97 - 06-09-2016, 12:51
Spróbuje z filterkami tylko ile ich mam kupic zeby wymienic wszystkie ?
http://allegro.pl/carisma...87.html#thumb/2
|
|
|