Carisma - Techniczne - Cari 2000r. lift wymiana tylnych hamulców bębnowych/tarczowe
Rafalsonn - 27-09-2016, 01:32 Temat postu: Cari 2000r. lift wymiana tylnych hamulców bębnowych/tarczowe Witajcie mitsumaniaki, nadszedł czas na wymianę szczęk tylnych hamulców bębnowych oraz samej osłony na szczęki, wpadłem na pomysł aby kupić z jakiejś Cari która posiadała hamulce tarczowe z tyłu zaciski oraz osprzęt na tył, specjalnie napisałem tylko o zaciskach, uważam że jest to część która jest stosunkowo droga, a nie zużywająca się tak szybko.
Czy kiedy dam już tarcze tylne, klocki oraz zaciski i osprzęt mechanikowi nie będzie miał problemów z ich założeniem? nie będą wymagane żadne przeróbki?
Pozdrawiam, Rafał
plecho1 - 27-09-2016, 06:53
Jeśli masz koła 14 cali to po założeniu tarcz od polifta tych kół raczej nie założysz bo zaciski są większe i felgi będą o nie ocierały. Przerabiałem to u siebie, kupiłem kiedyś zamówi z felgami i niestety ale nie weszły. Nie wiem czy tarcze są takie dobre w Carismach bo często zapieka się mechanizm hamulca ręcznego.
Hugo - 27-09-2016, 08:04
plecho1 napisał/a: | Jeśli masz koła 14 cali to po założeniu tarcz od polifta tych kół raczej nie założysz bo zaciski są większe i felgi będą o nie ocierały | Jesteś pewien? Na pewno myślisz o tylnych hamulcach? Mam Space Stara z hamulcami tarczowymi z tyłu i fabrycznie miał on 14 calowe stalówki (zresztą mam je teraz na zimę). Z tego co wiem SS i Carisma po lifcie (po 1999 r.) mają takie same hamulce tarczowe z tyłu.
plecho1 - 27-09-2016, 08:54
Tak, u mnie i z tyłu i z przodu nie weszły choć z tyłu bardzo mało brakowało, sprzedałem je posiadaczami Carismy 1.6 z 2000r i tam pasują bo tam miał oryginalnie 14.
Rafalsonn - 27-09-2016, 12:02
Co jest ciekawe to jest polift, konkretniej sedan, mial 14 stalówki, zmieniłem na alu 15 od galanta, na zime beda tez 15, ale stalówki, ale hamulce są bębnowe. Co jest ciekawe ktoś mi mówił że to nie 2000 rocznik tylko 99. Ogółem muszę chyba sprawdzić czy podwozie jest przed liftowe czy poliftowe ale nie wiem jak.
Saqu - 04-10-2016, 21:07
ogólnie lift wszedł w czerwcu 99r.
Ja tam bym nie zmieniał hamulców bębnowych na tarczowe. O wiele mniejsze problemy są z takim zestawem a i ręczny o wiele lepiej działa. W zaciskach często się zapieka mechanizm ręcznego, zaczyna ciec i później problem.
plecho1 - 05-10-2016, 06:40
Też osobiście nie zmieniał bym bębnów na tarcze w Carismie. Brat ma wersję z bębnami i przez trochę ponad 100 tys km nic mu się nie działo z hamulcami poza jedną wymianą szczęk a ja u siebie przejechałem mniej i musiałem czyścić zapieczone ośki mechanizmów ręcznego z obu stron.
yoji - 05-10-2016, 08:09
Nie kombinował bym. Wiecej problemów jest z tarczówkami z tyłu niestety... zacinają się łapki od recznego i blokuje koło.
Rafalsonn - 13-10-2016, 23:25
Dziękuję za odpowiedzi. Wymienie tylko szczęki, z tarczówkami nie będę się bawił bo nie ma rzeczywiście sensu. Myślę że jak założę porządne szczęki to będą na długi czas.
Ziemba. - 13-10-2016, 23:33
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem do cywilnej jazdy na tył są tarczo-bębny skuteczne przy hamowaniu, a i bezobsługowe, jeżeli chodzi o ręczny. Ale do Cari to chyba nie możliwe.
No dobra wszystko jest możliwe, ale rzeźby dużo za dużo.
Hugo - 14-10-2016, 20:34
Ziemba. napisał/a: | Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem do cywilnej jazdy na tył są tarczo-bębny skuteczne przy hamowaniu, a i bezobsługowe, jeżeli chodzi o ręczny. | Dokładnie tak. Ręczny na szczękach, czyli tzw. "wieczny ręczny" i zwykłe zaciski hamulcowe. Nie ma nic lepszego.
|
|
|