To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Stacza się na biegu

senthic - 03-10-2016, 14:52
Temat postu: Stacza się na biegu
Witam forumowiczów :) Posiadam Lancera sportback 1.6 z 2013 roku. Przebieg który udało mi się osiągnąć to 25 tys. Mieszkam pod stromą górką, zawsze stając samochodem zaciągałem tam ręczny. Ostatnio postanowiłem zostawić mojego lancerka tylko na 1 biegu, wysiadam, patrzę... a tutaj samochód co parę sekund tak jakby ,, żabkował'' w dół :o Byłem w szoku, od razu pomyślałem, że coś jest nie tak, więc kontakt do ASO... No i tutaj jeszcze większy szok, dostałem odpowiedź cyt ,, To jest normalny objaw, kompresja, przełożenie w silniku 1.6 nie jest w stanie utrzymać masy niemalże 1.5 tony na dużym wzniesieniu, jakby posiadał Pan silnik o większej pojemności bądź diesel to nie byłoby takiego objawu. W związku z powyższym na większych wzniesieniach zalecamy używać także hamulca ręcznego' W ten sam dzień skoczyłem do kolegi co ma podobnego lancera. Co się okazało ? U niego ten sam objaw :o Wcześniej faktycznie jeździłem ropniakami i zazwyczaj pozostawienie samochodu na biegu gwarantowało ,,przyspawanie'' samochodu do gruntu. Czy Wy też zauważyliście u siebie podobne objawy ? :)
Georg - 04-10-2016, 20:09

Precyzyjnie opisane (gratuluję) zjawisko jest jak najbardziej naturalne. :wink:
remi - 13-10-2016, 10:10

Miałem cari 1,6. też się zdziwiłem jak zaczęła mi się "staczać".
senthic - 13-10-2016, 20:49

Zdarzyło mi się to w ten sam dzień co dopompowałem opony + 0.5 bara :) Wszystko się wyjaśniło, mniejsze opory toczenia itp :)