Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Chłodnica włącza się co chwilę
TomekONY - 12-10-2016, 19:02 Temat postu: [I 2.0] Chłodnica włącza się co chwilę Witajcie!
Mam problem z autkiem, którego objawy to:
-brak działającej klimy w bardzo gorące dni letnie (jak pojechałem szybciej na dłuższym odcinku zaczynała działać)
- teraz w chłodniejsze dni widzę, że po odpaleniu silnika chłodnica włącza się na maksa co kilka minut.
Padnięty czujnik temperatury?
Jak zdiagnozować problem?
mario998 - 12-10-2016, 19:14 Temat postu: Re: Chłodnica włącza się co chwilę
TomekONY napisał/a: | Witajcie!
Mam problem z autkiem, którego objawy to:
-brak działającej klimy w bardzo gorące dni letnie (jak pojechałem szybciej na dłuższym odcinku zaczynała działać)
- teraz w chłodniejsze dni widzę, że po odpaleniu silnika chłodnica włącza się na maksa co kilka minut.
Padnięty czujnik temperatury?
Jak zdiagnozować problem? |
Do wymiany moduł wentylatorów przy chlodnicy było juz kilka razy na forum
marcin123 - 12-10-2016, 19:34
zgadzam się! to sterownik wentylatorów, teraz już są dostępne dużo taniej
TomekONY - 12-10-2016, 22:07
Dzięki chłopaki za odpowiedź.
Możecie polecić jakiegoś konkretnego sprzedawcę, bądź model sterownika?
Pozdrawiam!
wroobel82 - 13-10-2016, 00:05
Kupiłem z tego linku ponad pół roku temu. Działa. http://allegro.pl/modul-w...5639290966.html
TomekONY - 13-10-2016, 21:06
Dzięki chłopaki!
Zamówiłem u wschodnich przyjaciół bo jak się okazuje na allegro sprzedają dokładnie to samo...
https://www.aliexpress.co...0608.0.0.JXa42A
66zł z wysyłką, jak dojdzie dam znać
Piękny Maryjan - 15-10-2016, 22:50
A ja bym jednak uważał na tę chińszczyznę. Też się skusiłem na tani zamiennik (coś około 90 zł), bo mnie wkurzało uruchamianie się wentylatorów bez powodu, no i niby wszystko było OK... do czasu, aż latem zdarzyło się raz czy drugi stać w korku, a temperatura silnika podeszła prawie pod czerwone pole, bo wentylatory się nie załączyły.
GrzechuB - 18-10-2016, 11:42
Można też naprawić sterownik.
Problemem są tzw.zimne luty prawie każdy serwis RTV to zrobi za parę groszy
Pozdrawiam
elektryk - 19-10-2016, 12:56
GrzechuB napisał/a: | Można też naprawić sterownik.
Problemem są tzw.zimne luty prawie każdy serwis RTV to zrobi za parę groszy | Nie każdy, problematyczna płytka jest zrobiona z ceramiki, bardzo dobrze odprowadza ciepło i ciężko się lutuje na niej elementy. Naprawa jej wymaga sprzętu i praktyki.
Ambroży - 19-10-2016, 13:27
Ja również miałem problem ze sterownikiem, jednak u mnie spalona była końcówka mocy. gdybym nie uszkodził podczas nieostrożnej rozbiórki układu scalonego to przelutowałbym drutem miedzianym. U mnie chodził tylko jeden wentylator. Kupiłem na alledrogo chiński zamiennik i działa ok.
|
|
|